FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hasonló környéken élek, mint ön, éppen ezért a helyzet egy kicsit másabb, mondhatnám azt, hogy sokkal jobb, sőt mondhatnám azt, hogy biztatóbb, mint amit ön itt felvázolt. Először is fel kell tenni a kérdést, hogy miért volt szükség arra, hogy Magyarországon egy tűzifaprogramot indítsunk. Az első válasz erre az, hogy természetesen a megnövekedett gázárak, energiaárak miatt nagyon sok családnál vissza próbálják állítani a kettős, a fatüzelésű és a széntüzelésű kazánokat, ezzel is csökkentve a gáz felhasználását. Ez egy dolog. Szerintem ezzel különösebb gond nincs, mert ahol megvannak ezek a gázkazánok, ott azért minden családnál általában megvan a biztonságos tüzelő. (Sebők Éva közbeszól.) Megengedi, hogy végigmondjam? Az, hogy önöknél nincs, azt sajnálom.

Tisztelt Képviselő Asszony! Az, hogy a Dél-Alföldön miért nincs elég tűzifa, arra nagyon egyszerű a válasz: nincs erdő. A DALERD Rt. kezelésében lévő erdőterületek minimálisak, nem elegendők arra, hogy a Dél-Alföldön megfelelő tűzifa álljon rendelkezésre, ezért az agrárkormányzat a zalai, mecseki, pilisi és az ÉSZAKERDŐ erdőgazdaságaiból most már vasúti szállításokat, kamionszállításokat alkalmazva juttatja el a fát a múlt hét végétől és e hét elejétől kezdve nagyobb mennyiségben ezekbe a körzetekbe.

Az országban mintegy 152 vagy 156 átadóhely van, ezek között szerepel néhány, amelyet ön is elmondott. Természetesen, mivel az erdőgazdaságnak nincs kitermelhető famennyisége, így ezeket a fákat valahonnan az ország másik részéről kell elkezdeni szállítani. Természetesen nem volt az erdőgazdaság teljes mértékben erre, ilyen mennyiségű igényre felkészülve, éppen ezért most már több mint 3 ezer olyan szakember végzi pluszban, különböző átcsoportosításokkal; az erdészképző iskolák végzős diákjai, akik már megfelelő szakmai ismeretekkel is rendelkeznek, tudják ezt a szakirányú munkát elvégezni, ami a fák kivágását, gallyazását jelenti. Tehát ebből a szempontból most már nyugodtan mondhatjuk, hogy egy olyan mennyiségű faállomány, tűzifaállomány fog a lakosság számára rendelkezésre állni, ami biztos, hogy nem fogja kielégíteni száz százalékban az igényeket, mert ennyi tűzifa kitermelése nem egyik pillanatról a másikra megy, több hónapra van szükség.

De még egyszer, én azért mindenkinek a felelősségére szeretnék utalni, mert amit ön említett, hogy a szociális tűzifánál milyen problémák vannak, nekem teljesen más az információm erről. A szociális tűzifaakcióban a települések önkormányzatai időben megszerezték ezeknek a fáknak a tömegét. (Sebők Éva: Nem láttam sehol ilyet!) Hát, akkor rossz helyen keresgélt. Tehát egyértelmű számomra, sőt én személyesen láttam ezeket az udvarokat, ahol ezek a fák be vannak tárolva (Sebők Éva: Megadja a települések nevét?), és megfelelően, szakaszosan fogják kiadni az erre rászorulóknak, nem egyszerre. Az, hogy össze kéne vágni, netalántán még a gyújtóst is a kormányzatnak kéne berakni a kályhába papírral, vagy a gyufát is őneki kellene állni? Úgy gondolom, hogy nem. (Sebők Éva: Mari néni hogy szállítja el?  Zaj.  Az elnök csenget.) Úgy gondolom, hogy nem. Ez minden egyes családnak a felelőssége, hogy hogyan tudja azokat az alapvető dolgokat elkészíteni, mert ha most nem lett volna tűzifaakció, nem lett volna ez a nagy tűzifaprogram, amit a kormányzat meghirdetett, akkor megkérdezem: mit csinálnak ezek a családok, hogyan gondolkodnak?

Tisztelt Képviselő Asszony! Ezért mind a kettőnknek van ebben felelőssége. Annak a szülőnek, aki eltartja a gyermekét, felneveli, annak is van felelőssége, hogy hogyan fog fűteni. (Sebők Éva közbeszól.  Zaj.  Az elnök csenget.) A kormányzatnak is megvan a felelőssége, hogy az országos tűzifaprogrammal segít ezeknek a családoknak, és a szociális tűzifaprogrammal. Tehát nem kellene mindig olyan helyzetben úgymond felszólalni a parlamentben, amikor végre elindul megint egy olyan szociális program, egy olyan segítő program, ami nagyon sok mindenkinek segítséget jelent, ön meg elégedetlen azzal, hogy miért nincs összevágva a tűzifa. Hát, ne haragudjon, képviselő asszony, ma már pont vidéki képviselőnek ilyet mondani ebben a Házban, úgy gondolom, ez kritikán aluli. (Sebők Éva: 51 kilométerre megy a fáért Mari néni Volán-busszal?) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage