VARGA FERENC (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Évek óta tart az önkormányzatok kivéreztetése. Csak az elmúlt néhány évből mondok önöknek példákat: elvették a gépjárműadó-bevételüket, megfelezték az iparűzési adót, nem adtak minden településnek 100 százalékos támogatást a Covid okozta kiadások fedezésére. És ahogy hallom, ismét egyéni megítélés alá eshet, hogy melyik önkormányzat milyen mértékű kompenzációt kap az energiaválság miatt.

Az önök által és nem Brüsszel, hanem az önök kormányzása által okozott gazdasági és szociális válság a kis- és nagytelepüléseket is térdre kényszeríti. Sorra zárnak be művelődési házak, könyvtárak, színházak, sportlétesítmények, uszodák, a polgármesteri hivatalok bizonyos szárnyai, és piaci áras rezsit kell fizetnie az önkormányzatoknak a bölcsődékben és az óvodákban is. A települések túlnyomó többsége lassan arra kényszerül, hogy éjszakára le fogja kapcsolni a közvilágítást is.

Sok esetben olyan intézményeket is kénytelenek bezárni, amelyek szociális feladatokat látnak el. Sajnos, így történik ez a szemünk előtt, Mindszenten is, ahol az idősek otthonából kiköltöztetik a lakókat a brüsszeli szankciókra hivatkozva. Ezt a politikai propagandát sem a mindszentiek, sem pedig én nem veszem be, így kérem, miniszterhelyettes úr, ne nevettesse ki magát, ha ezzel a válasszal készülne, ugyanis mindannyian látjuk, hogy az elmúlt időszakban a kormány folyamatosan és tudatosan vonta el a forrásokat az önkormányzatoktól. Most viszont a 24. órában vagyunk, már nem tudják szorosabbra húzni a nadrágszíjat. Tisztelettel kérem, ne tartsa bizonytalanságban őket.

Két kérdésem van: meddig kell kitartania az önkormányzatoknak? Valamint milyen segítségnyújtást terveznek, és egységesen kape belőle minden település vagy csak azok, akik közel ülnek a tűzhöz? Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage