NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Nagy megtiszteltetés, hogy 2012-ben Wittner Máriával közösen nyújthattam be azt a nyugdíjtörvényt módosító javaslatot, melyet el is fogadott az Országgyűlés, és ami alapján meg kellett volna vonni a kommunista kitüntetések után járó nyugdíjpótlékokat. Akkor a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól azt a tájékoztatást kaptam, hogy alanyi vagy özvegyi jogon körülbelül 1200 személy kap évente összesen 200 millió forintot; például a Vörös Csillag érdemrend, fegyveres harcokban részt vett partizán és még 17 féle hasonló kitüntetés nyomán még évekkel az önök hatalomátvétele után is.

Sajnos, a megvonást előíró törvény ellenére, amit Wittner Máriával közösen volt szerencsém előterjeszteni, jelentős részük a mai napig is kapja, hiszen a végrehajtásért felelős akkori miniszter, Navracsics Tibor először teljesen szabotálta a törvényt, a határidőig senkitől nem vonták meg a kommunista kitüntetések után járó nyugdíjpótlékot, majd többszöri számonkérésemre a törvénytelenséget a törvény módosításával orvosolta; kitolták a határidőt. Végül a kormány a Szocialista Hazáért érdemrend és hasonló kitüntetések után járó nyugdíjpótlékok 90 százalékáról állapította meg, hogy méltó azokat folyósítani az állítólagos rendszerváltás után 25 évvel is.

Tisztelt Államtitkár Úr! Pontosan hány személy esetében vonták meg és hány esetben maradhatott akkor a nyugdíjpótlék? Jelenleg hányan kapnak ilyen nyugdíjpótlékot alanyi vagy özvegyi jogon? Évente összesen mekkora összeg ez a költségvetés számára? Tervezike felülvizsgálni a még érintett élő személyek ilyen nyugdíjpótlékait? E kérdésekre várom érdemi válaszát. Köszönöm. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage