DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Ön a most elhangzott kérdését írásban is eljuttatta a kormánynak, ami azt jelenti, hogy nem most két percben fogom tudni önnek az egész történetet felidézni, és ígérem, hogy az írásbeli kérdésben részletesen fog választ kapni.

Valóban úgy történt, ahogy ön nagyjából felidézte, hogy egy bizottság, amelyet az Országgyűlés törvénnyel hozott létre, felülvizsgálta ezeket a nyugdíjakat. 2013. július 1-jéig működött ez a bizottság. Navracsics Tibor miniszter úr korábban is válaszolt önnek, illetőleg Rétvári Bence akkori államtitkára, hogy 114 esetben vonták meg a nyugdíjpótlékot, és az érintettek 12 esetben pert indítottak az akkori minisztérium ellen. Tehát volt egy törvényes eljárás, amelynek keretében felülvizsgálták ezeket a nyugdíjakat.

Hozzáteszem, hogy az én tudomásom szerint  de erre majd az írásbeli kérdésre adott válaszban kitérek  olyan nyugdíj, amely az eredeti nyugdíjpótlékok alapján kerülne kifizetésre, már nincs, ezeket a nyugdíjakat már gyakorlatilag a rendszerváltás után átminősítették, és lényegében megállapítottak egy nyugdíjat az érintetteknek. Ennek az a magyarázata  s erre jutott ez a bizottság is , hogy attól, hogy a rendszerváltás előtt állapították meg ezeket a pótlékokat, azok bizonyos esetekben egyáltalán nem politikai vagy ideológiai teljesítmény miatt, illetve ideológiai okokból kerültek megállapításra, hanem az akkori rendszer értékelése szerint valamilyen közérdekű okból, tehát valamilyen, a társadalomnak hasznos tevékenység miatt. Mondok egy példát: sportolók számára állapítottak meg ilyen nyugdíjpótlékot. Tehát indokolt volt, hogy egyesével felülvizsgálta ez a bizottság a nyugdíjpótlékokat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage