DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Két kérdésre két gyors válasz. A 2010 utáni kormányoknak kiemelt célja, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát jelentősen növeljük, lehetőség szerint többségi szintre emeljük.

(13.10)

Ez a kormányzati cél a bankszektorban, az energia- és médiaszektorban most már teljesült. Most a Vodafone akvizíciójával a távközlési piacon is megvalósulhat ez a nemzetstratégiai cél, komoly szereplővé válhat egy magyar állami tulajdonrészesedést is magának tudó vállalat. Egyébként egy kormányzati ciklusban talán egyszer, ha adódik olyan alkalom, mint most a Vodafone megvásárlása. Ezt egyébként a magyar gazdaság elmúlt évi teljesítményei lehetővé tették.

Egy másik, de nagyon fontos kérdés, és ebben tökéletesen egyetértünk, az otthonfelújítás és az energia-korszerűsítés. Az otthonfelújítási támogatással a kormány eddig is jelentős energetikai korszerűsítéshez járult hozzá. Otthonfelújítási támogatásban ’22. október 6-áig majd’ 200 ezer család részesült, összesen mintegy 400 millió forint összegben. Az „Otthon melege” program keretében, aminek azonos célja volt, 70 milliárd forintot meghaladó támogatás segítette 300 ezer család energiahatékonysági beruházásait. A lakossági napelemes rendszerek kiépítését és a fűtés-korszerűsítést 200 milliárd forint keretösszegű programmal támogatjuk, amely több tízezer, átlagjövedelem alatti családnak segített. November végétől ismét megnyílik a lehetőség a lakossági napelemes programba.

Tehát az ön által is fontosnak tartott célt a kormány is fontosnak tartja, és ennek megfelelően cselekszünk. Amennyiben önök felhagynak végre a szankciós (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) politika támogatásával, akkor természetesen egyéb uniós programok is rendelkezésre fognak állni. Köszönöm a kérdését és a türelmét, elnök úr. (Taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage