GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mielőtt mondanám a kérdést, azért Mihálffy képviselő úrnak üzennék egy fél mondatot. Azt mondta, hogy Soros György a dollárpapa. Nos, a dollárpapának a filmben egy vasa nincs, tehát vagy Soros György egy ágrólszakadt szegény ember, vagy meg kéne nézni a filmet.

És akkor most a kérdés. Tisztelt Ház! Különös és meglehetősen kínos játékot játszik a magyarokkal az Orbán-kormány. Nincs olyan parlamenti felszólalás, ahol ne mondanák el, hogy az Európai Unió által Oroszországra kiszabott gazdasági szankciók milyen ártalmasak, a Nyugat lábon lövi magát, az oroszok legyőzhetetlenek, meg sem kottyan nekik az a sok gazdasági szankció. Csak tudnám, akkor miért van recesszióban az orosz gazdaság, amelynek a nemzeti összterméke töredéke az uniós tagállamok összesített nemzeti össztermékének! Majd gyorsan hozzáteszik önök, hogy mivel a szankciók károsak, ezért ezt nem támogatják. A gond csupán az, hogy Orbán Viktor és a magyar kormány az összes szankciót megszavazta, az utolsót is, a nyolcadikat is.

Aztán jön a magyarázkodás, hogy az olaj miatt kellett megszavazni, hogy itt legyen energiabiztonság, hogy így sikerült elérni azt, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, illetve vészhelyzetben, ennek ellehetetlenülése esetén az ezt kiváltó energia tengeri szállítása is. Ebben sem mondanak igazat természetesen, ugyanis az Európai Unió a csővezetékes szállításban nem tervezett ársapkát bevezetni, és önök a szankciót azért szavazták meg, hátha ettől megnyílik az uniós pénzes zsák.

Ha önök szerint károsak a szankciók Magyarországnak, akkor miért szavazta meg ezeket és vala-mennyit Orbán Viktor? Ha valóban károsak, és ezeket Orbán Viktor megszavazta, akkor a miniszterelnök tudatosan, előre megfontolt szándékkal kárt okozott Magyarországnak? Ha azt akarják kimondatni egy több milliárdot elpazaroló nemzeti konzultációval, hogy károsak a szankciók, akkor Orbán Viktort és kormányát fogják elítélni a magyar választók. Várom válaszát. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage