DR. FÜRJES BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Régi meggyőződéseken nehéz változtatni, régi bűnnek hosszú az árnyéka, ez jutott eszembe, amikor hallgattam önt. Önöknek mindig bajuk volt az emberek véleményével és azzal, ha egy politikai erő demokratikusan eljárva kikéri az emberek véleményét. Nem csoda, hogy az antidemokratikus hagyományú baloldal képviselőjeként és egy olyan politikai erő tagjaként, amely 2006-ban békés és demokratikus tüntetéseket fojtott vérbe, gumilövedékkel lőtte ki az emberek szemét, majd utána elképesztő hadjáratot indított egyetemisták, ártatlan tiltakozók, idős polgártársaink ellen (Gréczy Zsolt közbeszól.  Az elnök csenget.), szóval, ha egy ilyen politikai erő tagjaként… Én meghallgattam önt  tudom, hogy fáj az igazság , de kérem, a demokratikus parlamenti szabályok szerint kötelesek vagyunk egymást meghallgatni. Szóval, nem csodálom, hogy ilyen előzményekkel, ilyen antidemokratikus hagyományokkal ön megtámadja a magyar politika egyik legdemokratikusabb intézményét, a nemzeti konzultációt.

A nemzeti konzultáció egy európai és demokratikus projekt, és tudom, hogy fura, de mi megkérdezzük az embereket, érdekel, hogy ők mit gondolnak. (Gréczy Zsolt: Goebbelsi módszer.) Érdekel, hogy mit gondolnak, és próbálunk egyetértési pontokat kialakítani, mert őket akarjuk képviselni Magyarországon és Európában is. Ráadásul ez egy innovatív dolog is, elsőként, Európában rajtunk kívül senki nem kérdezi meg a szankciós politikáról állampolgárait (Gréczy Zsolt: Csak a náci Németország.), Magyarország ebben is példát mutat.

Ha önnek igaza lenne, illetve, ha mi megszavaztuk volna a szankciókat, úgy, ahogy azt Brüsszel szerette volna, akkor nem érkezne orosz olaj, ársapka lenne a gázon, nem érkezne gáz, és már az atomenergia bojkottjáról is tárgyalna az Európai Unió. Megvédjük Magyarország békéjét és biztonságát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage