AZBEJ TRISTAN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ön azt kérdezi, hogy figyelembe veszike a debreceniek érdekeit az akkumulátorgyár építése során. A rövid válasz az, hogy igen, nemcsak a debreceniekét, hanem az egész ország lakosságáét, hiszen valóban egy történelmi léptékű beruházásról van szó 3000 milliárd forintos értékben, ami 9 ezer munkahelyet teremt közvetlenül a városban.

Ezzel együtt egy legitim kérdés és magától értetődő, hogy a debrecenieket érdekli, milyen módon fogja ez az életkörnyezetüket, az életüket befolyásolni az elvitathatatlan gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtési hatások mellett. Ezzel kapcsolatban fontos a tiszta és őszinte beszéd, ezért szeretném leszögezni, hogy Magyarországon minden egyes államilag támogatott beruházás esetén az egységes környezethasználati követelmények, engedélyek megszerzését rendkívül szigorú követelményekhez kötik. Ennek megfelelően a CATL-beruházás teljes környezetvédelmi dokumentációja nyilvános lesz, a kormányhivatal pedig lakossági tájékoztató fórumot fog tartani valamennyi érintett szakhatóság és a kérelmező bevonásával. Hadd emlékeztessem a képviselő urat arra is, hogy a magyarországi beruházásoknak teljesíteniük kell a hazai és európai uniós környezetvédelmi előírásokat egyaránt.

Ami a város vízkészletét illeti, a jelenlegi tudásunk szerint itt sincs ok aggodalomra, hiszen Debrecen ipari területeinek megnövekedett vízigénye az ismereteink szerint a jövőben is kisebb marad, mint a vízkészlet napi utánpótlása. Ezzel együtt ennek a nyomon követését a jogi szabályozás mellett rendszeres hatósági ellenőrzés is garantálja és garantálni fogja. A kormányzat és a város vezetése mindent kész megtenni azért, hogy magyar emberek minél magasabb számban legyenek a gyár alkalmazottai. Debrecenben jelenleg több mint 72 ezer diák tanul, a diáklétszám 2015-től kezdődően a gazdaságspecifikus képzések területén folyamatosan növekszik. Ez kellő optimizmusra adhat okot azzal kapcsolatban, hogy nagy létszámban lesznek foglalkoztatottak ebben a gyárban. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage