DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az élelmiszer-ellátás biztonságát közvetlenül érintő ukrajnai háborús helyzet, az infláció erősödése, a forint egymást követő történelmi mélypontjai, az üzemanyagárak számottevő emelkedése és a szélsőséges időjárási körülmények hetven éve nem tapasztalt állapotokat idéztek elő úgy Magyarországon, mint az egész kontinensen. Magyarország szerencsés mezőgazdasági adottságainál fogva talán némileg kedvezőbb helyzetben lenne a kontinens más országaihoz képest, de ezzel együtt is alapvető létszükséglet, ha úgy tetszik, alapvető nemzetbiztonsági érdek a legkisebb háztáji gazdaságok, a mikrogazdaságok jelentős erősítése.

Engedje meg, hogy a KSH egyik 2020-as elemzéséből idézzek önnek: 2000-ben még a mezőgazdasági termelők 3 százaléka a mezőgazdasági területekből 1 hektárnál kisebb területet használt, és ez a szám 16 év alatt, 2016-ra 1 százalék alá csökkent le. A nyolcvanas-kilencvenes évekhez, de már a kilencvenes évek második feléhez sem hasonlítható a magyar falu mostani képe: óriási a visszaesés, és ez különösen egyébként az állattartás, az állattenyésztés területén tapasztalható.

Éppen ezért legalább három fontos területen lehetne támogatni a belterületi ingatlanok, a családi házak környéki, a szó legszorosabb, legszűkebb értelmében a háztáji gazdaságokat: az egyik az adminisztrációs terhek csökkentése, a másik a közvetlen természetbeni juttatások és anyagi támogatások, illetőleg az ehhez kapcsolódó szolgáltató jellegű tevékenységek szervezésében való közreműködés.

(13.50)

Tisztelt Miniszter Úr! Egyetérte abban, hogy minden ebbe fektetett forint vagy eurócent sokszorosan megtérül, és az alapvető élelmiszer-biztonsági ellátást jelentősen javítja, hogyha ezekben a magyar lakosságot jelentősen segítik, rávezetik újra az embereket a legkisebb háztáji gazdálkodás útjára? Várom érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage