RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Mindig is a pedagógusok oldalán álltunk, de engedje meg, hogy egy találós kérdést feltegyek önnek. Idézek valakit. Kitől van az idézet? Kérem, figyeljen! A tanároknak ezt üzente valaki: „A tüntetés nem jó válasz a problémákra, a tárcát pedig a demonstráció nem tántorítja el eredeti szándékától.” Ki üzente ezt a pedagógusoknak? Az önök oktatási államtitkára, az önök árnyékminisztere, Arató Gergely. Idézem még egyszer, hogy mit mondott a pedagógusoknak  önök, akik most békét, megegyezést, tárgyalást követelnek , amikor önök kormányon voltak, 2006-ban ezt mondta: „A tüntetés nem jó válasz a problémákra, a tárcát pedig a demonstráció nem tántorítja el eredeti szándékától.” Ők még jól jártak, mert közéjük legalább nem vezényeltek lovasrohamot meg gumilövedéket meg hasonlót, amiket egyébként másokkal szemben megtettek az utcákon. Önök beszélnek békéről és társadalmi párbeszédről, amikor fehéren-feketén kimondták, hogy bárki bárhol tüntethet, egy pillanatig önöket semmiben ez nem tántorítja el, és ugyanúgy továbbviszik?

És hogy hívták önök a bércsökkentést? Ez is egy „kiváló” idézet tőle: „A bércsökkentésnél nem a költségcsökkentés a szándék, hanem a rendelkezésre álló pénzforrások jobb, hatékonyabb felhasználása.” Ha tehát önök szerint egy pedagógus kevesebbet keres, az csak a pénzforrások hatékonyabb felhasználása. Amikor mi 50 százalékkal bért emeltünk, arra ön azt mondja, hogy morzsa. Szerintem ez azért egy érezhető előrelépés. A 10 százalékos, ami idén volt, jövőre lesz és jövő után, azok valóban növelendő tételek, mi is így gondoljuk, csak más kérdés, hogy mi folyamatosan egyeztetünk a pedagógusokkal, mi nem mondunk sértegető kifejezéseket rájuk, önök pedig ilyeneket mondtak, hogy ne panaszkodjanak amiatt, hogy csökken a fizetésük, mert ez csak hatékonyabb pénzfelhasználás, és hogy bárki tüntethet, önöket ez semmiben nem téríti el a szándékaiktól.

Tisztelt Képviselő Asszony! Beszéljenek egymással! Nézzenek tükörbe! Ilyen sértő kijelentést ön az elmúlt időkből nem fog találni senki részéről, mert mi bért szeretnénk emelni, jogosnak tartjuk a pedagógusok követelését. Azon dolgozunk, hogy ha a szankciós felárakat nem kell már végre kifizetni, akkor azt a költséget végre pedagógusbér-emelésre fordíthassuk, meg az uniós forrásokat, és megbecsüljük a pedagógusok munkáját. Nem ilyen kioktató hangnemben beszélünk, mint azt önök tették, amikor kormányon voltak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage