DR. KOMÁROMI ZOLTÁN (DK): Tisztelt Államtitkár Úr! Egy hete számtalan írást olvashatunk a sajtóban az önök által összeállított, majd fura módon kiszivárogtatott közel 90 oldalas kormány-előterjesztésről. A történetben két dolog fogott meg, egy mondat, amely egy abszurd kormányzati gondolkodásmódról árulkodik, ha pontosan idézem a sajtóban megjelenteket. „Társadalmi egyeztetést az egészségügy átalakításának terveiről a BM nem tart szükségesnek, mert annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.”

A másik pedig a Magyar Orvosi Kamara elnöksé-gének nyilatkozata, amelyből kiderül, hogy az egészségügy átalakításáról szóló törvényjavaslatot a MOK egyébként mind a mai napig nem kapta meg, annak előkészítésében a korábbi ez irányú államtitkári és miniszteri ígéretek ellenére nem vehetett és nem is vett részt. Ebből a nyilatkozatból az is kiderül, hogy a MOK szerint a javaslat bizonyos részei homlokegyenest szembemennek a miniszterelnökkel kötött korábbi megállapodásukkal.

(14.00)

Nem véletlen, hogy a javaslatot mind a mai napig egyetlen szakmai szervezet, betegszervezet, szakmapolitikai aktor nem látta. Abban sem vagyok biztos, hogy miniszter úr ismeri, mert akkor nem maradhattak volna benne olyan érthetetlen, szakmaiatlan és elfogadhatatlan dolgok, mint a kórházi látogatás rendjének törvényi szabályozása, az, hogy az állami kórházban dolgozók munkáltatója megyei kórház lesz, szerződésük változó telephelyre szól, majd  holott éppen ez verte ki a biztosítékot a szolgálati jogviszonyról szóló törvény sebtében történt áterőltetése után  aminek következtében jó néhány egészségügyi szakember kilépett az állami egészségügy rendszeréből.

Az évről évre szaporodó üres háziorvosi körzeteket nem betölteni akarják, hanem a körzethatárokat átrajzolni, államosítani akarják a maradék önkormányzati rendelőket, bedarálva a jelenleg is millió sebből vérző kórházi struktúrába. Árulja már el, államtitkár úr, miért titkolóznak önök, és főleg miért gondolják, hogy a betegek és a szakma támogatása nélkül be lehet vezetni egy ilyen horderejű változtatást? Köszönöm. (Taps a DK padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage