RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy ilyesfajta előterjesztés nem járt a kormány előtt, ilyen napirend a kormány napirendjén nem szerepel, tehát amiről ön beszélt, ilyesfajta témákat a kormány nem tárgyalt meg.

Ugyanakkor az mindnyájunk számára fontos, hogy valóban javítsunk az egészségügy működésén. 233 milliárd forint az a többlet, amivel gazdálkodhat az egészségügy a korábbi évekhez képest. Ez már egy jelentős előrelépés, és azt hiszem, hogy jobb irányba léptünk előre, mint ahogy ezt önök 2010 előtt tették, hiszen az volt az önök nagy újítása, ami mellett Gyurcsány Ferenc pár hónappal ezelőtt itt a parlamentben is kiállt, hogy bevezették a vizitdíjat, a fizetős egészségügyet, a kórházi napidíjat, személyesen is emellett kampányolt. A magyar emberek, körülbelül hárommillió embernek vagy sok millió embernek a szavazatával ezt egy népszavazáson söpörték el. Önöknek ennyi volt az egészségügy megújítása.

Az az időszak nem az egyeztetésekről szólt, tehát nem a kamarával és a MESZK-kel való megállapodás után döntöttek ilyenekről, tisztelt képviselő úr, hanem diktátumként vitték a magyar egészségügybe, a magyar emberek nem is fogadták el. Nekünk fontos az egyeztetés, ezért is történt ez a korábbiakban is, ezért is úgy alakult ki a mostani orvosibér-tábla  ön is tudja , hogy ami a kamarának a javaslata volt, azt fogadta el a kormány, és azt vezettük be törvényi erővel.

Ugyanakkor rendkívül veszélyes, amit önök László Imrével megfogalmaztak pár hónappal ezelőtt, és amikor László Imre azt mondta, hogy a kórházak 45 százalékát bezárná, ön pedig azt mondta rá, hogy talán még annyira sem lenne szükség; ez nem kifejezetten a szakmával egyeztetett álláspont, ugyanakkor rendkívül veszélyes az emberekre nézve.

Amit önnek mondani tudok: természetesen azon fogunk dolgozni, hogy a várólisták csökkenjenek, hogy folytatni lehessen a következő évben is a béremelést, amit az előző években tettünk az egészségügyben, hogy minél korszerűbb körülmények között gyógyuljanak a betegek.

Ami ehhez jó eszköz, azokat az eszközöket a kormány eddig is támogatta, és a későbbiekben is fogja támogatni, de azt kérem mindenkitől, hogy ne riogasson olyan dolgokkal, amelyek nemhogy kormánydöntés szintjére nem jutottak el, még a kormány napirendjére sem kerültek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage