DR. KOMÁROMI ZOLTÁN (DK): Államtitkár úr, nem beszéltem elfogadott kormányjavaslatról, kormány-előterjesztésről beszéltem, ezt senki nem cáfolta. (Rétvári Bence: Jó.)

Dobrev Klára árnyékkormányának egészségügyi felelőseként viszont hadd világosítsam föl: az egészségügyben nem visszafele mutogatni és magyarázkodni kell, hanem gyógyítani. Márpedig az állami egészségügyben a gyógyítás körülményei, sikeressége az önök ideje alatt nagyon sokat romlott. 2010-ben 176 betöltetlen háziorvosi praxis volt, most 686. Az ellátatlanok száma 180 ezerről 900 ezerre nőtt. A rendszerből hiányzik majd’ 30 ezer egészségügyi szakdolgozó. A kórházi halálozás a 2010-es 3,2 százalékról tíz év alatt 3,7 százalékra nőtt, ez ötezres növekedés.

Takács Péter államtitkár úr egy ma megjelent cikk szerint könyvelési, adminisztratív, valamint motivációs eszközökkel akarja megoldani az egyre hosszabb műtéti várólisták problémáját. Magyarország felelős kormánya egy ilyen problémahalmazt, mint amit az egészségügy jelent, csak teljes konszenzussal, a szereplők hatékony bevonásával fogja tudni megoldani, a titkolózás, a fennhéjázás ez esetben sem fog eredményre vezetni. Köszönöm szépen. (Taps a DK padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage