DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Tisztelt Államtitkár Úr! A pedagógusok szakszervezetei, diákok és szülők tízezrei kívánják, hogy rendezzék a pedagógusok bérét, más egyéb, jogos és méltányos követelés mellett.

Önök célként azt tűzték ki, hogy 2027-re a pedagógusok bére elérje a diplomásátlagbér 80 százalékát. Azt szeretném mondani, tisztelt államtitkár úr, hogy ez rossz célkitűzés; hogy szakmailag sok pénzbe kerül, de nem hozza meg azt az eredményt, amit várnak tőle. Ne ezt a célt tűzzék ki! És mivel javaslattételi lehetősége és kötelessége is van az én felfogásom szerint az ellenzéknek, mondom önnek, hogy az OECD-tagállamok pedagógus-átlagbérét tekintsék célnak.

Korábban ön az egyik felszólalásban hiányolta a forrást. Szívesen megnevezem: ez a mi szakmánkban, az oktatásban a legelfogadottabb nemzetközi mérce, az OECD által kiadott Education at a Glance legutóbb 2020-ban megjelent kiadványa. (Rétvári Bence: Most is megjelent.) 350 milliárd forintba kerül az, hogy a magyar pedagógusok rendszerjelleggel, hosszú távon meg lehessenek elégedve a bérükkel. Önök azonban ezt brüsszeli tárgyalásoktól teszik függővé.

Azt szeretném kérdezni, tisztelt államtitkár úr, hogy miért teszik függővé a pedagógusbér-emelést brüsszeli tárgyalásoktól. Azt szeretném még kérdezni, hogy mennyit igényelnek ezen a tárgyaláson, és mire fordítanák az oktatáson belül azt a pénzt, amit elhozni kívánnak, amihez egyébként sok szerencsét és jó idegrendszert kívánok. Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage