OROSZ ANNA (Momentum): Tisztelt Államtitkár Úr! Nem tudom, tisztában vane azzal, hogy állandósultak a tömeges tiltakozások a pedagógusok önkényes fenyegetése és kirúgása ellen. A múlt héten a Kossuth téren gyakorlatilag moccanni sem lehetett, annyian demonstráltak, de nemcsak a fővárosban, hanem Szegeden, Debrecenben, Pécsen, Sopronban is tüntetnek.

Az egyházi iskolák is demonstrálnak, Pécsen a Ciszterci Nagy Lajos, Újbudán a Ciszterci Szent Imre Gimnázium. Már a diákok és szülők százezrei állnak ki a pedagógusainkért, akiket anyagi és szakmai megbecsülés helyett önök hosszú évek óta csak megaláznak. Most pedig, a megélhetési válság kellős közepén fizetésmegvonással és kirúgással büntetnek azért, mert ők merészeltek hangot adni jogos felháborodásuknak.

A Fidesz 2010 óta módszeresen teszi tönkre a magyar oktatást. Felszámolták az iskolai autonómiát, a szabad tankönyvválasztást, brutálisan növelték a diákok és a tanárok leterheltségét, 16 évre szállították le a tankötelezettség korhatárát. Idén év elején pedig a magyar iskolák koporsójába vert utolsó szögként kiüresítették a pedagógusok sztrájkhoz való jogát. Önök nem reagálnak a tüntetésekre, nem ülnek le a diákok, pedagógusok, szülők érdekképviseletével (Rétvári Bence: Dehogynem!), sőt, még tovább folytatják a pedagógusok zaklatását.

Tolmácsolva a tüntetők követeléseit, kérdezem öntől: mikor vonják vissza a Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusainak és a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesének felháborító elbocsátását? Mikor állítják vissza a pedagógusok sztrájkhoz való jogát, és mikor követik meg az összes pedagógust, akiket az elmúlt hónapokban kirúgással és fizetésmegvonással fenyegettek? Mikor ülnek már le végre az érdekképviseletekkel a magyar iskolák jövőjéről érdemi tárgyalásokat folytatni, és legfőképpen: mikor kapnak végre a tanáraink normális fizetést, amiből meg lehet élni? Köszönöm válaszait. (Taps a Momentum soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage