DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! De legfőképp Tisztelt Képviselőtársaim! Az egész Európai Közösség és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez tartozó országok is arra várnak, hogy mikor fogja Magyarország, helyesen a magyar parlament aláírni a két északi ország, Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról szóló szerződésmódosítást. Világos érdekünk, hogy a NATO mint védelmi szövetség erősödjön, és a finn, valamint a svéd haderő számottevő erősítés legyen. Különösen akkor, amikor van együttműködési lehetőségünk és kötelezettségünk, látva a mögöttünk hagyott és a körülöttünk lévő időszakot és területet. Világosan látszik az is, és a Jobbik mint konzervatív párt támogatja a védelmi szövetséget, és fontos, hogy ez a két állam csatlakozhasson ahhoz. Az igazi konzervatív a rendben és a biztonságban hisz és ennek a pártján áll. Emellett összeurópai érdekünk és egyben magyar érdek is a két állam csatlakozása, ehhez viszont, tisztelt képviselőtársaim, napirendre kell tűzni ezt a javaslatot a parlamentben, és legfőképp a kormánypárti képviselőknek kell ezt támogatniuk.

De nézzük azokat az okokat, amelyeket önök felhoztak a szerződésmódosítás aláírása ellen. Felmerült ebben az esetben, hogy a törökökre várunk. Itt fel kell tenni a kérdést, hogy ha a törökök azt kérik tőlünk, hogy ugorjunk a kútba, akkor a kútba ugrunke, mintha ennyi lenne talán a magyar mozgástér. Vagy felmerült, hogy önök zsarolásként használják az Európai Közösséggel szemben azt; ezt ideje lenne határozottan visszautasítani, államtitkár úr.

Nincsenek tehát észszerű indokok, amellyel ellenzik ezt a kérdést, és nyugodtan mondhatjuk, hogy ha ellenzik, akkor ez csak azért lehet, mert önök vagy ekkora törökbarátok, vagy ami rosszabb, önök Európa legoroszbarátabb kormánya, vagy ami még rosszabb, Moszkvában kifejezetten erre kérték önöket. (Derültség és közbekiáltások a kormánypárti sorokból: Kovács Béla! KGBéla! KGBéla mit csinál Moszkvában?) Ideje lenne tehát tisztázni, tisztelt képviselőtársaim, a gyanús gázügyleteket, a Barátság érdemrendet, amelyet Moszkvából kaptak, és hogy a magyar kormány rendszeresen egyeztet a moszkvaiakkal és az ottani vezetéssel. (Közbeszólások a kormánypárti sorokból: KGBéla most is ott van! KGBélának hol van a lakcíme?)

Kérdés tehát, tisztelt képviselőtársaim: miért hátráltatja a magyar törvényhozás kormánypárti többsége a svéd és finn NATO-csatlakozást? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage