DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által említett konkrét ügy rámutat arra a helyzetre, hogy a fővárosi kerületi önkormányzatok igen nagy számban éltek ezzel és kezdeményeztek végrehajtást: összesen 566 alkalommal kezdeményeztek a baloldali vezetésű önkormányzatok Budapesten 2019 novemberétől végrehajtásokat.

Itt szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ezek a végrehajtási eljárások nem a jelenleg keletkezett követelések behajtására szolgálnak, hanem évekkel ezelőtt keletkezett tartozások, és évekkel ezelőtt elrendelt végrehajtások végső eszköze az ilyen lakáskiürítés. Már csak azért is, mert a kormány az elmúlt két évben kilakoltatási moratóriumot hirdetett  közel két éven át tartott ez a kilakoltatási moratórium , és ez a moratórium a veszélyhelyzeti szabályok megszüntetésével került feloldásra. De arra azért szeretném felhívni a figyelmét, hogy a kormány minden segítséget megadott eddig a nehéz helyzetbe jutott emberek védelmében. A kilakoltatási moratórium mellett lakossági kamatstopot vezetett be a kormány, segítséget nyújtott a devizahiteleseknek is, és a banki devizahitelek forintosítása is mind-mind azt a célt szolgálta, hogy ne kelljen az embereknek elhagyni a lakásukat.

Abban az esetben, ha a végrehajtást kérő eláll attól a szándékától, hogy kiürítsék a lakást, akkor természetesen a végrehajtó le fogja állítani a végrehajtást. Tehát ebben az esetben, ha a fővárosi kerületi tulajdonosok ezt kérik, akkor nem lesz kilakoltatás. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage