DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt két évben az élelmiszerárak robbanása már nem is százalékos mértékben, hanem sokszor szorzószámokban mérhető, így tehát nem túlzás kijelenteni, hogy bizony lassan luxusnak számít jóllakni.

Azonban én most a másik kérdésről, a szintén lassan luxuskategóriába sorolható fűtés témaköréről kérdezném önt, azon belül is a tűzifaellátással kapcsolatban. Az egyik mindjárt egy tiszteletteljes javaslat. Tekintettel arra, hogy az állami erdőgazdaságok 30 ezer forint/köbméter áron adnak el háztartásonként 10 köbméternyi tűzifát, így jól kontrollálható, jól körülírható kör mindez. Tisztelettel javasol a Mi Hazánk Mozgalom egy áfamentességet, mert ebben az esetben 23 600 forintért juthatnának 30 ezer forint helyett 10 köbméter fához az érintett háztartások. Másrészt annak a cselnek a megelőzése érdekében, hogy a fuvardíjon vasalják be az embereken a kieső hasznot, forint/kilométer mértékegységben vagy egységben érdemes lenne rögzíteni a fuvardíjakat is.

Azt látom és azt látjuk mi itt a Mi Hazánknál, tisztelt miniszter úr, hogy rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik akár az állami, akár a magántulajdonú magyar erdőkben. Legalább 15 ezer hektár olyan, száz százalékban állami tulajdonú erdő van, amelyet nem vett vagyonkezelésbe, nem gondoz, nem ápol a területileg illetékes állami erdőgazdaság. Több százezer köbméter és több millió mázsányi tűzifáról beszélünk csak ezen 15 ezer hektárnál. Mint ahogy rengeteg, akár több tízezer hektár olyan, többségében osztatlan közös tulajdonban lévő magántulajdonú erdő van, ahol rendezetlen az erdőgazdálkodói státusz. Ezek általában már túlhordott erdők, vagyis réges-régen tarra kellett volna vágni. Ez önmagában többévnyi tűzifaigényt lenne képes kielégíteni. Ezt a tulajdonosi kört kellene érdekeltté tenni abban, hogy valaki elvállalja az erdőgazdálkodást.

Azt kérdezem öntől, tisztelt miniszter úr, hogy hajlandóke ebbe az irányba lépni, és aztán a következő egy percben majd tovább is van, mondom még. Köszönöm. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage