DR. NAGY ISTVÁN agrárminiszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Kedves Képviselőtársaim! A hatósági áras tűzifa bevezetése egy nagyon előrelátó döntés volt a magyar kormány részéről. Emlékezzünk meg arról, hogy mennyire ellenállásba ütközött. Amikor fölvetettük ennek a lehetőségét, mily hazug lejárató kampányok indultak a kormány ellen azért, hogy merészelünk az erdőből egyetlenegy fát is kivágni. Szerencsére túl vagyunk ezen, mert a kormány bölcs volt, belátta azt, hogy az emberek számára energia-veszélyhelyzet idején biztosítani kell a megfelelő tüzelőanyagot. Nem véletlen, hogy hatósági áras, mert kell, hogy az emberek el tudják érni ennek a fának a lehetőségét.

Úgy gondolkodik a magyar kormány, hogy az, amit az állami erdők hatósági áron kitermelnek, tűzifa-alapanyag. Onnan a helyszínről kell elszállítani, és azt mindenki úgy oldja meg, ahogyan akarja, ismerőssel, baráttal, sajáttal vagy éppen fuvarban. A kormány ebbe nem akar beleszólni, hiszen hogyan tudnánk azt szabályozni, hogy a maga fuvarát vagy a maga kérdését ki hogyan tudja megoldani.

Az teljesen egyértelmű dolog, hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő erdők státusza rendezetlen. Miért alakulhatott ez ki? Ezt is vizsgáljuk meg, kedves képviselőtársam! Azért alakult ki, mert az elmúlt időszakban az olcsó energia nem tette kényszerűvé a tűzifa fölhasználását, ezért nem érte meg kitermelni az itt lévőknek ezeket a fákat. Rendkívül sok, sok száz, akár sok ezer tulajdonos van egy-öt-tíz hektáros erdőterületen. Itt egyezségre jutni, megegyezni nagyon-nagyon nehéz.

Most, hogy rendezett körülmények vannak a fa árában és óriási a társadalmi igény a fára, szerintem ez a probléma rövid időn belül rendeződni fog. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage