DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen. Tisztelt miniszter úr, nem válaszolt arra a kérdésemre, hogy az áfamentes hatósági ár intézményét támogatjáke vagy sem.

Másrészt pedig valóban rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik abban, hogy az osztatlan közös tulajdon erdőművelésekben való megszüntetését még jobban leegyszerűsítsük, még a mostaniakhoz képest is, mint ahogy a használati rend kialakításának szabályaiban is volna teendő, hiszen rengeteg adminisztratív akadálya van, hogy akár az osztatlan közös tulajdon megtartása mellett, de rendezett használati viszonyok közepette rengeteg fa kerüljön a piacra.

Másrészt nem szabad elhallgatni azt, amire eddig nem tértünk ki, hogy jelen pillanatban 500 ezer forint/hektár felújítási biztosíték terheli tarvágás esetén előre fizetendő módon a tulajdonosokat, amit a legtöbb kis erdőtulajdonos nem tud megfizetni és nem tud kigazdálkodni. Ennek a felfüggesztését, csökkentését, a vonatkozó esetkörök számának radikális, drasztikus lecsökkentését javasoljuk annak érdekében, hogy több fa kerüljön magántulajdonú erdőkből is a piacra, ezáltal csökkenjen a fa ára. Még mindig megtalálják a hasznukat az erdőgazdálkodók, a vásárlók pedig jóval olcsóbban jutnak a mostani árakhoz képest tűzifához. Támogatjáke ezeket a törekvéseket? Köszönöm. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage