DR. NAGY ISTVÁN agrárminiszter: Azt hiszem, a kormány egyértelmű üzenetet küldött azáltal, hogy hatósági árral szabályozza a tűzifa árát, ráadásul olyan kedvező áron, ami mindenki számára elfogadható.

Abban egyetértek önnel, hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő erdők használati rendjét nézzük meg, vizsgáljuk felül, hiszen nem véletlen az, hogy erőket mozgatunk azért, hogy az osztatlan közös tulajdonforma vezetődjék ki a magyar agrártörténetből, hiszen mint egy béklyó, úgy fogja az egészet.

Az erdőtelepítéssel kapcsolatban pedig hadd frissítsem föl mindnyájunk emlékezetét: döntés született arról, hogy minden egyes erdőtelepítéshez 3 millió forintot tudunk adni akkor, ha ez akácerdő, 5 milliót tudunk adni a tölgyes-bükkös telepítésekre, és aztán 12 évig fenntartásra tudunk adni olyan támogatásokat, amelyekkel magánszemélyek számára is megéri az erdőtelepítés. A klímaválság ellen indítottuk el ezeket a folyamatokat, és lám, lám, jó döntés, mert azt mutatja az élet, hogy akár egy évtizedenként, két évtizedenként olyan változások következhetnek be, amelyekre nekünk előre gondolni kell.

Az tény, és ezt leszögezhetjük, hogy erdőt telepíteni a mai körülmények között mindenképpen megéri és szükséges is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage