KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Két idézettel szeretnék kezdeni. Varga Mihály miniszter úr azt mondta nemrég, hogy ha olcsóbb nem lesz az ár, vagy csak mérsékletesebben lesz olcsóbb, akkor viszont kevesebbet kell fogyasztanunk belőle. Akkor eljönnek azok az energiahatékonysági programok, amelyek az elmúlt években is voltak, de talán szerényebb vagy moderáltabb mértékben, mint kellett volna, vagyis a pénzügyminiszter úr elismerte, hogy a kormány nem készült fel az energiaválságra az elmúlt bő tíz évben.

(14.50)

A másik idézetem Palkovics László minisztertől van. Ő azt mondta, szintén nemrég: annak vége, hogy csak jön az olcsó orosz gáz, most már sokkal izgalmasabb, változatosabb energiapiacunk lesz  itt Palkovics László miniszter úr utalt például a szélenergia szükségességére , és elítélte gyakorlatilag azt az időszakot, amikor a rezsicsökkentés időszaka alatt jelentősen megugrott az ország gázfogyasztása, hiszen ez drága, ez nem hazai forrásból jött, és klímaromboló hatású volt. Mi azt gondoljuk, örvendetes, hogy a kormány egyre több minisztere ismeri fel, hogy az elmúlt 12 év energiapolitikája elhibázott volt. Egyre többen vallják be a kormányból, hogy nem készültek fel arra az energiaválságra és klímaválságra, ami most ránk köszönt.

A helyzet az, hogy ezt az energiaválságot egyébként az importált fosszilis energia okozza; az importált fosszilis energiától kellene megszabadulni és lépéseket tenni ebbe az irányba. Én ezekre a lépésekre szeretnék rákérdezni, illetve arra, hogy miért nem a zöldkérdésekről és a zöldfordulat szükségességéről, a napenergia, a szélenergia hasznosításáról, vagy éppen az átfogó országos szigetelési programról tervez konzultációt a kormány. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage