HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnos, ma egész Európa láthatja, hogy az Ukrajnában zajló háború gazdasági következményei nem állnak meg a határnál, tehát itt egy lokális háborút látunk, de ennek a lokális háborúnak globális következményei vannak. A helyzetet súlyosbítja az, hogy a Brüsszel által erőltetett szankciós politika az egész kontinensen háborús inflációt és válságokat idéz elő, leginkább gazdasági és energiaválságot. És ma már azt is megállapíthatjuk, hogy Brüsszel ígéretei, amelyek a szankciókra vonatkoztak, nem teljesültek, hiszen azt mondták, hogy a szankciók majd véget vetnek a háborúnak, térdre kényszerítik az agresszor Oroszországot, és Európának nem fognak kárt okozni. Ezzel szemben pont az ellenkezője történt.

De sajnos azt is láthatjuk, hogy nem tudunk politikai egyetértést létrehozni a szankciók tekintetében itt a parlamentben, hiszen a baloldal továbbra is támogatja a szankciókat, erről hétről hétre láthatunk baloldali megszólalásokat. Ha tehát meg akarjuk változtatni a szankciós politikát, akkor rájuk biztosan nem számíthatunk. Márpedig nyilvánvaló, hogy ez kell legyen a legfontosabb célkitűzés. A múlt hét eseményei ékes bizonyítékkal szolgálnak erre, hiszen azt láthattuk, hogy csak a gázársapka napirendre vételéről beszélt az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnöke, és ezeknek a megszólalásoknak a hatására is több mint 10 százalékot emelkedett a gáz ára.

Tehát teljesen nyilvánvaló, hogy mit kell tenni szankciós ügyben. Az lenne a kérdésem, államtitkár úr, hogyan tudja elérni a kormány, hogy Brüsszel változtasson végre a szankciós politikáján.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage