GELENCSÉR FERENC (Momentum): Tisztelt Házelnök Úr! Tisztelt Ház! A tegnapi napon, az 1956-os forradalom 66. évfordulóján megközelítőleg 80 ezer ember tüntetett a pedagógusokért. Miért tüntettek a pedagógusok? A válasz egyszerű: mert elkeseredettek, és nincs már más eszköz a kezükben, mert a közteherviselés nem arányos ebben az országban; mert annyi adót fizet a magyar, hogy összeomlik a súlya alatt; mert önök a jelen megélhetési problémáira azt mondják, hogy majd 2025-re megoldják, addig pedig kalap, kabát, önök azt mondják, hogy nem a zsemle kicsi.

De mi is az adó, amiből ennyit fizetünk? Az adó egy adott közösség tagjai által kötelezően fizetendő hozzájárulás a közös célok megvalósításához. Mindannyian fizetünk különböző adókat. Az egyszerűség kedvéért számoljunk egy könnyű számmal, tegyük fel, hogy 100 forint a bruttó fizetése valakinek, és abból 66 forintot kap kézhez. Ez a nettó fizetése, miután kifizette a személyi jövedelemadót és a járulékokat. Ezt követően elmegy vásárolni, és ha mind a 66 forintját elkölti, akkor 48 forint értékben tudott magának vásárolni, hiszen a vásárlás során újabb adókat fizet. Ilyen adó például a rendkívül magas áfa, de beszélhetünk a jövedéki adóról, vagy épp a népegészségügyi termékadóról is, és így tovább. Mondjuk ki az igazságot: ez a Fidesz-felár, ez a rossz kormányzás ára.

Elképesztő mennyiségű adót fizetnek a magyar emberek, elképesztő mennyiségű adóforinttal járulnak hozzá a közös célok megvalósításához. De mégis, mik ezek a közös célok, tisztelt képviselőtársaim? Romokban az egészségügy, romokban az oktatás; mire fordítják önök a magyar emberek adóját? Magyar családok tízezrei jelenleg is azon szoronganak, hogy a rossz kormányzás miatt hogyan fogják megoldani azt, ha a gyerekeiknek tönkremegy a téli cipője? Hogyan vesznek majd újat, amikor a Fidesz-felár miatt alig megfizethető bármi a boltokban?

(13.50)

Hacsak nem fognak ki egy leárazást, akkor egy több telet kibíró bakancs megvásárlása nagyjából 15 ezer forint mínuszt jelent a családi kasszából. Gondoljanak csak bele, egy háromgyermekes család esetén ez már legalább 45 ezer forint!

A középiskolásoknak az önök rossz kormányzása miatt kell 18 fokban ülniük a tanteremben. Azok után, hogy a szülők befizetik a keresetük harmadát az államnak, kifizetnek minden járulékot és adót, még spórolniuk kell a meleg ruhákra, mert nincsen fűtés a tanteremben.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez gyalázatos! Az a rengeteg adó, amit beszednek, az a pénz, ami a rekordáfából származik, az EU-tól megkapott támogatás, ami a hazai GDP-nek nagyjából a 4 százaléka, végül nem az iskolák fejlesztésére és szigetelésére ment el az önök döntése alapján. Vannak hideg iskoláink és hatalmas stadionjaink. Azt mondták, ettől a politikától lesz majd világbajnok a válogatott, de helyette az élelmiszer-drágulás lett világbajnok. Ez bizony az önök hibája, ez a rossz kormányzás eredménye. Tegyék ki a falra, legyenek rá büszkék, ezt tudták elérni 12 év kétharmados felhatalmazásával! Nem ezt ígérték!

Mi a Momentumban nem az önös érdekeinket tartjuk szem előtt, hanem az ország jövőjét. Az igazság pedig az, hogy Magyarország jövője az oktatásban rejlik, éppen ezért, amíg a béreket tisztességesen meg nem emelik, szja-mentességet kell adni a pedagógusoknak. Ez lenne az önök részéről a legkevesebb, miután évek óta először ígértek inflációt épphogy meghaladó vagy megugró béremelést.

De ne álljunk meg itt! Konstruktív vitára és párbeszédre van szükség az igazságos adózás kérdése kapcsán; átfogó áfareformra van szükség, átfogó jövedelemadó-reformra van szükség. Arra van szükség, hogy a tisztességesen dolgozó, nem a legvagyonosabbak közé tartozó honfitársaink zsebében is igazságos módon több pénz maradjon. A magyarok nem bírnak több adót fizetni, nem bírnak még több terhet a vállukra venni. Vállaljon felelősséget az eddig igazságtalanul hizlalt oligarchia, amit önök nemzeti nagytőkének hívnak, és segítse ki a bajba jutott embereket, akiknek a kemény munkáján hizlalta fel magát! Magyarország fejlődése mindannyiunk érdeke; remélem, legalább ebben egyetértünk, bár néha már ebben sem vagyok biztos.

A Momentum a héten elő fogja terjeszteni az adóreform-javaslatait, ezeket önök nyilván zsigerből le fogják szavazni. De tudják, mit? Olvassák el, hátha van benne olyan, amivel egyetértenek, vegyék át, terjesszék elő önök saját ötletként, ahogy szokták, számunkra ez nem fog hiúsági kérdést okozni. A magyar társadalom hatalmas bajban van az önök rossz kormányzása miatt, ideje törleszteni az adósságot, tisztelt képviselőtársaim. Hozzanak végre igazságos döntéseket az emberek érdekében! Szolgálják végre azokat, akiknek a szolgálatára felesküdtek! Szolgálják végre a magyar népet, mert ez a felelős politika! Köszönöm. (Taps a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage