DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Lenne egy tiszteletteljes kérdésem az itt ülő fideszes-KDNP-s képviselőkhöz. Miért akadályozzák Finnország és Svédország NATO-csatlakozását? (Nacsa Lőrinc: Milyen jó, hogy bejött a frakcióvezető úr!) Miért nem akarják erősíteni Európa békéjét és biztonságát? Ma ugyanis az a helyzet, hogy Törökországon kívül már csak Magyarország nem ratifikálta azt a nemzetközi egyezményt, amely a svéd és a finn NATO-csatlakozásról szól, a magyar döntést pedig kizárólag a Fidesz- és a KDNP-frakció képviselői akadályozzák; 135 bátor ember, akik ebben a kérdésben Magyarország érdekei ellen döntöttek.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ritkán fordul elő, hogy a csatlakozás ügyében és ebben az ügyben a Magyar Szocialista Párt és a kormány azonos állásponton van, legalábbis látszatra. Önök is tudják, hogy Magyarország 25 éve, az MSZP kormányzása idején csatlakozott a NATO-hoz egy ügydöntő népszavazás után. A Magyar Szocialista Párt azóta is elkötelezett ennek a szövetségi rendszernek a megerősítése iránt, amely garantálja Európa és az euroatlanti térség békéjét és biztonságát.

A Fidesz-kormány látszólag ugyanezt gondolja, hiszen július 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a NATO-csatlakozáshoz szükséges nemzetközi egyezmény ratifikálásáról szóló törvényjavaslatot, nagyon helyesen. A kormány ebben a kérdésben ugyanazt tette, amit mi is tettünk volna. A probléma az, hogy azóta eltelt három hónap tétlenül. Napirendre lehetett volna venni az őszi ülésszak első két ülésén, de nem történt meg. Három hete az MSZP-frakció nevében kezdeményeztem, hogy vegyük napirendre ennek a kérdésnek a megtárgyalását, de Kövér László és a fideszes többség, a kormánypárti képviselők ezt megakadályozták.

(14.00)

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez mindannyiunk számára rendkívül kellemetlen és szégyenteljes helyzetet teremtett. A kormány folyamatosan kínos magyarázkodásokra kényszerül. A szövetségeseink felé azt próbálják elhitetni, hogy urai a helyzetnek, az Országgyűlés dolga majd, hogy erről döntsön, itthon pedig azt próbálják elhitetni, hogy a kormánynak nincs ráhatása az Országgyűlésre, hogy ezeket a javaslatokat megtárgyalják. Ugye, milyen vicces?  12 év folyamatos és szisztematikus rombolás után, ami a jogállamot illeti. És sajnos most már mindenki látja, hogy ez egy cinikus színjáték, amit önök folytatnak. Ne vicceljenek már!

De egyes fideszes képviselők is érzik, hogy ez a magatartás több mint ciki, elképesztő károkat okoznak Magyarországnak. Ők is látják, ezért elkezdtek egy hazug színjátékot játszani. Azt mondták, azért nem tárgyaljuk meg ezt a javaslatot, mert nagyon telített volt az Országgyűlés törvényalkotási programja. Inkább szórakoztattak minket az Egyetemes Postaegyesület alapokmányának sokadik módosításával, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezményekkel, a Norvégiával kötött beruházásösztönzési egyezmény megszűnésének vitájával, a NATO-csatlakozás nem fért föl erre a napirendi sorra. Szóval, a Fidesz szerint mindez előrébb való, mint a közelünkben zajló háború idején Magyarország biztonságát és békéjét garantáló katonai szövetségi rendszer megerősítése. Szégyelljék magukat!

Tisztelt Képviselőtársaim! Ma újra kezdeményeztem a finn és a svéd NATO-csatlakozást lehetővé tevő törvények napirendre vételét. Nincs semmi akadálya annak, hogy elkezdhessük a NATO-bővítésről szóló javaslatok tárgyalását. Ha a Fidesz- és a KDNP-frakció ezt mégis megakadályozza, az azt jelenti, hogy ők egyértelműen Putyin kottájából játszanak, azt jelenti, hogy tovább építik a Gazprom legvidámabb barakkját. Ha így döntenek, mindegyikük kiérdemli a Geréb nevet.

Tisztelt Képviselőtársaim! Most jutott eszükbe társadalmi vitára bocsátani ezt a javaslatot, három hónap után? Arra kérem az itt ülő, itt helyet foglaló miniszter és államtitkár hölgyeket és urakat, hogy a napirendi szavazásig próbálják már meggyőzni a fideszes és KDNP-s országgyűlési képviselőket a helyes döntésről.

Arra kérem az országgyűlési képviselő kormánytagokat, hogy ne szavazzanak a kormány javaslatának napirendre vétele ellen, támogassák a kezdeményezésemet, hogy megtárgyalhassuk a kormány javaslatára benyújtott svéd és finn NATO-csatlakozás ügyét közös jövőnkért, Magyarországért. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage