DR. VADAI ÁGNES (DK): Tisztelt Ház! Orbán Viktor és kormányának egészégtelenül szoros kapcsolata Moszkvával és Vlagyimir Putyinnal meglátásom szerint veszélyt jelent a magyar nemzetbiztonságra és szuverenitásra, és aláásta Magyarország hitelességét a NATO-ban. Önök visszafordulhattak volna Keletről Nyugat felé, de nem tették, szándékosan és előre megfontoltan a nemzet érdekeivel ellentétes módon, folyamatosan akadályozzák Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálását az Országgyűlésben.

Mára Magyarország maradt az egyetlen uniós tagállam, amely ezt nem tette meg, holott korábban önök is támogatták a bővítést a madridi NATO-csúcson. Sokféle teória van arra, hogy mi készteti egy uniós és NATO-tagország kormányát egy ilyen történelmi bűnnek számító lépésre, pedig a Honvédelmi Minisztérium egyik vezetője világosan beszélt egy rádióinterjúban, amelyben a késlekedés okairól kérdezték.

(14.10)

Kifejtette, hogy a két északi ország csatlakozásával a NATO Törökországtól Finnországig húzódik majd, ezt pedig, szó szerint idézem: „katonailag nem lehet ellensúlyozni Oroszország részéről”. Felvetődik a kérdés, hogy vajon egy NATO-ország honvédelmi vezetése miért aggódik azon, hogy Oroszország nem képes ellensúlyozni a NATO-t. (Tordai Bence: Mert hazaáruló!) Jó reggelt kívánok, kormánypárti képviselő hölgyek és urak, éppen ez a NATO-bővítés lényege! Igen, a még erősebb NATO valóban nem Putyin, hanem az euroatlanti térség és benne Magyarország érdekeit szolgálja. Igen, ha erősebb a NATO, annak még nagyobb lesz az elrettentő ereje Oroszországgal szemben, és még kisebb lesz az esély arra, hogy Vlagyimir Putyin egyszer NATO-tagállamot támadjon meg.

Tisztelt Ház! A miniszterelnök orosz főnöke ugyanis február 24-én úgy döntött, hogy megszegve minden nemzetközi jogi normát, háborút indít egy szuverén országgal szemben. Az orosz politikai és katonai vezetés felelős ukrán óvodák, iskolák, színházak és kórházak lebombázásáért, ők a felelősek azért, hogy az agresszió elkövetői megkínzott ukrán civilek holttesteit rejtő tömegsírokat hagytak maguk után, felelősek a megerőszakolt gyerekekért és nőkért. Ezért nemzetközi büntetőbíróság előtt kell majd felelniük a tetteikért, és nyugodtan állíthatom, hogy semmilyen büntetés nem lesz elég azokért a rémtettekért, amelyeket ezek elkövettek. Ezek nem katonák, ezek nem emberek. Látva azt a pusztítást, amit ez a horda a szomszédságunkban végzett, önök most sem azzal foglalkoznak, hogy megerősítsék közös szövetségünket, a NATO-t, nem, önök még mindig Moszkva érdekeit szolgálják.

Tudom én, hogy önök azért kardoskodnak, hogy ne legyenek következmények, ne legyen NATO-bővítés sem, meg semmi sem, mert önök azt szeretnék, hogy Vlagyimir Putyin következmények nélkül megtehessen bármit. Ismerjük az orosz álláspontot, elég sokszor halljuk magyarul itt önöktől, de nem kérünk a tolmácsolásból. Mind Magyarországnak, mind a NATO-nak az az érdeke, hogy meg tudjuk védeni magunkat minden olyan agresszortól, aki a szabadságunkra és az életünkre tör, és minél több nemzet tagja ennek a szövetségnek, annál erősebbek vagyunk.

Tisztelt Ház! Finnország és Svédország nem csak az EU-ban szövetségesünk. Emlékeztetem önöket, hogy 2009 óta, igen, az elmúlt nyolc évben, működik Pápán a Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezrede. A 12 nemzet összefogásával megvalósult kezdeményezésben Magyarország mellett Finnország és Svédország is részese a programnak. Sőt, Svédországból éppen az önök idején került megvásárlásra a Gripen-flotta, tehát egészen jól ismerik, nemcsak politikailag, hanem katonai értelemben is Finnország és Svédország képességét.

Csak azt tudom mondani önöknek, amit a Dobrev Klára vezette árnyékkormány rendszeresen elmond. Magyarország NATO-tag és EU-tag, ennek megkérdőjelezése, veszélyeztetése, szövetségesi hűségünk és hitelességünk aláásása pedig történelmi bűn, a magyar nemzeti érdekek elárulása. Éppen ezért országgyűlési képviselőként, magyar polgárként és Dobrev Klára árnyékkormányának tagjaként is hazafias kötelességemnek tartom, hogy felhívjam a figyelmüket újra és újra arra, hogy vegyék napirendre Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását, akár kivételes eljárásban is, amelyet most javasoltam.

Térjenek vissza az útra, forduljanak vissza Keletről Nyugatra, legyen egyszer valóban Magyarország az első önök számára, és nem Oroszország! Köszönöm szépen. (Taps a DK képviselői részéről.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage