DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Valóban, az elmúlt több mint harminc évben konszenzus volt abban a magyar parlamenti pártok között, hogy nem lehet külföldről anyagi támogatást elfogadni a választásokhoz; ezt egyébként minden jogszabályunk, a párttörvény vagy a kampányfinanszírozásról szóló törvények is, a választási törvények is tartalmazzák. Tehát előírás az, hogy Magyarországon külföldi támogatás, külföldi anyagi támogatás nem kerülhet a választási kampányba, ezzel nem lehet befolyásolni a magyar választásokat.

Ezt, ahogyan mondtam, több mint harminc évig többé-kevésbé a magyar baloldal is betartotta, azonban ami történt, az nemcsak egy politikai konszenzust változtatott meg, hanem bizony, ahogy ön is említette, itt akár törvénytelen pénzügyi műveletek történhettek, ezért indokolt, hogy ebben mind az Országgyűlés szakbizottsága, mind pedig a nyomozó hatóságok elkezdtek vizsgálódni.

Úgy gondolom, mindannyiunk érdeke, hogy kiderüljön az igazság ebben az ügyben, kiderüljön az, hogy vajon ez a közel 2 milliárd forint hova került, milyen módon befolyásolta a választásokat, és milyen módon használták fel azok a pártok, akik ebben részesültek, azok a politikai személyek és politikai szervezetek, akik részesültek.

Tehát úgy hiszem, hogy ha az Országgyűlés bizottságában elindult egy ilyen tényfeltárás, akkor ez talán minden párt támogatását élvezheti. Nem hiszem, hogy bármelyikünk megengedheti azt, hogy erre még egyszer sor kerüljön, és természetesen ennek a mostani ügynek a részleteit is ki kell vizsgálni.

Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy meg kell fontolni a kampányfinanszírozás szabályainak megerősítését azért, hogy megerősítsük azokat a szabályokat, amelyek szerint külföldről sem közvetlenül nem fogadhatnak el pénzeket a pártok, sem közvetve, ilyen módon, ahogyan itt történt ebben az ügyben.

Tehát megfontolandó, hogy ebből levonjuk a tanulságot, és megfelelő jogszabályokat alkossunk a külföldi kampányfinanszírozás megakadályozására. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage