DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő, egyes, vagyonnyilatkozattal kapcsolatos törvények módosításáról szóló T/1311. számú törvényjavaslattal kapcsolatban a törvényjavaslat a benyújtását követően többnyire jogtechnikai, kodifikációs módosító javaslatokkal egészült ki.

A törvényjavaslat normaszövegében található, az egyes közjogi méltóságok vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségére vonatkozó átmeneti szabályok megszövegezése az egységes szabályozás és az egyértelmű jogértelmezés elősegítése érdekében egységesítésre került.

A törvényjavaslat kormányzati igazgatásról szóló, 2018. évi CXXV. törvény módosítására vonatkozó része kiegészült azzal a rendelkezéssel, amely egyértelműsíti a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló 2021. évi IX. törvényből jelenleg is következő szabályozást, ugyancsak elősegítve az egyértelmű jogalkalmazást.

Kiemelendő, hogy az Országgyűlésről szóló törvény módosításra kerül akként, hogy azoknak a közjogi méltóságoknak, akik az Országgyűlésről szóló törvény szabályai szerint tesznek vagyonnyilatkozatot, a 2022. augusztus 1-jén vagy azt követően tett vagyonnyilatkozataik 2023. március 31-étől ingyenesen, korlátozás nélkül online bárki számára hozzáférhetővé válnak.

A vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat tartalma, amely a törvényjavaslat mellékleteként kerül szabályozásra, bizonyos helyeken módosult. Elöljáróban szükséges leszögezni, hogy a nyilatkozat tartalma szigorodott a benyújtott javaslathoz képest  ellentétben az ellenzéki állításokkal. A módosítások jórészt az egyértelmű kitöltést hivatottak elősegíteni, így a nyilatkozatba a már megismert lábjegyzeteken túl további magyarázó lábjegyzetek kerültek beépítésre.

Az ingatlanok feltüntetésénél a korábban azonosított jogalkalmazási nehézségeket kiküszöbölve a mezőgazdasági ingatlanokat járási szinten szükséges feltüntetni. Az azonos járásban és azonos művelési ágban található, valamint az azonos nyilatkozói jogállással rendelkező ingatlanokat a táblázat azonos sorában, nagyságrendileg összesítve kell feltüntetni. Osztott tulajdon esetén a tulajdoni hányadot is szükséges megjelölni.

Az A) rész II. pontjában található Ingóságok résznél egyértelműsítésre került, hogy az egész pontra vonatkozóan a nagy értékű ingóságok esnek feltüntetési kötelezettség alá.

A nyilatkozatban új elemként megjelenik, hogy ha a nyilatkozatot tevő külföldi pénznemben, azaz nem forintban ad meg adatokat, akkor a nyilatkozatában a vagyonnyilatkozat kitöltésének napján aktuális, a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamán az összeg forintértékét is megadni szükséges, az alkalmazott átváltási árfolyam feltüntetésével.

Pontosításra került, hogy a nyilatkozatban szereplő gazdálkodó szerv fogalom alatt a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény definícióját szükséges érteni, így a fogalom tartalmilag lefedi a közérdekű vagyonkezelő alapítványokat is.

Végezetül változás történt a nyilatkozat gazdasági érdekeltségek feltüntetésére irányuló részében is, ugyanis gazdálkodó szervezetben, illetve jogszabály által létrehozott testületben vállalt tagság mellett a pártoló, illetve tiszteletbeli tagságról is nyilatkozni szükséges, így a nyilatkozat D) részének tartalma a C) részbe beépítésre került.

Tisztelt Ház! Ezekben kívántam bemutatni azokat a módosításokat, amelyekről ma szavazni fognak, és amelyek végül a törvényjavaslat elfogadása esetén beépülnek a törvénybe. Kérem tisztelettel a támogatásukat az előterjesztéshez.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage