NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Hogy a módosító javaslatomat nem támogatták, noha az csak egy technikai módosító javaslat volt, teljesen észszerű, az nem lep meg, hiszen láthattuk, hogy leszavazták korábban a helyesírási módosító javaslatainkat is és minden más módosító javaslatot ebben a ciklusban, ahogy a korábbiakban is  sajnos ennyit a nemzeti együttműködés rendszeréről. Ennél azonban jobban fáj, hogy a képmutató, korrupciót fedező vagyonnyilatkozati rendszert először, ugye, júliusban egy még kevésbé átláthatóra cserélték, az uniós nyilatkozati rendszerre, most pedig az Unió csettintésére (Csettint az ujjaival.) gyakorlatilag rögtön visszahozzák lényegében a régi javaslatot.

Ami a jelenleg hatályos nyári módosítást illeti, az, hogy megszüntették a hozzátartozók vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének előírását, az különösen fájó és elfogadhatatlan, bár tegyük hozzá, hogy most hiába állítják azt vissza, továbbra is az Országgyűlés széfjében, titkosítva fogják őrizni. A Mentelmi Bizottsághoz fordultam az elmúlt hetekben azzal a kérdéssel, hogy tudnake olyan példát mondani, hogy azt a széfet valaha kinyitottáke vagyonnyilatkozati eljárás során, és hát bizony nem tudtak egyetlenegy példát sem mondani, emberemlékezet óta nem történt olyan, hogy ami elvileg vizsgálható, azt valójában bárki is vizsgálhatta volna. Tehát magyarul, úgy nyújtják be az egy vagyonközösségben élő közeli hozzátartozók vagyonnyilatkozatát az Országgyűlésnek, hogy azt titkosítják, az Országgyűlés széfjében van, nem vizsgálják azt még akkor sem, amikor pedig igenis kellene, hiszen azért az elmúlt évtizedekben lehetett volna példát találni rá, amikor visszaéltek ezzel, ugye, és ki is derült; kiskorú gyermek nevére írattak különböző ingatlanokat, feltűnően sok vagyontárgy landolt általában az ő nevükön, miközben a képviselők szegények voltak, mint a templom egerei  hivatalosan, a vagyonnyilatkozat szerint.

És akkor ezek után ezt a meglehetősen képmutató vagyonnyilatkozati rendszert úgy módosították, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint képviselőknél pontos összeget nem is kell feltüntetni a jelenlegi vagyonnyilatkozatban, csak jövedelemsávot, nem kell nyilatkozni a hozzátartozók jövedelméről, hitelekről, tartozásokról, az ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról, megtakarításokról. Hát, lehet akkor ezt vagyonnyilatkozatnak nevezni, ahol nem kell ingatlanokról, ingóságokról, megtakarításokról beszélni?! Teljesen elképesztő, ahogy a szavakkal is játszanak, és ahogy vagyonnyilatkozatnak hazudják azt, ami egyáltalán nem az.

És akkor csak hab a tortán, hogy az egész rendszerben direkt az átláthatatlanságra játszanak. Hiába tettem számtalanszor szóvá, hogy elfogadhatatlan az, hogy nem kereshető például, direkt még csak nem is karakterfelismert PDF-ként teszik közzé azt, amit már egyébként évtizedekkel ezelőtt is az Országgyűlés honlapján, mindent karakterfelismerten tettek közzé, minden egyes, papíralapon benyújtott javaslatot is. Az elektronikus kitöltőrendszer is úgy működik, hogy elektronikusan kitöltjük, aztán kinyomtatjuk, aláírjuk és beszkenneljük, tehát röhej, röhej! Nem tudom, melyik században élnek. Illetve itt most nem is a technikai hozzáértés hiánya, hanem sokkal inkább az a szándékos hozzáállás van, hogy ne lehessen rákeresni, ne lehessen összehasonlítani, ne lehessen az országgyűlési képviselők vagyongyarapodását vizsgálni.

Nyáron leszavazták azt a módosító javaslatomat, amelyben nyilvánossá is tettem volna az országgyűlési képviselőkkel egy közös háztartásban, vagyonközösségben élő közeli hozzátartozók vagyonnyilatkozatát, ezért most önálló törvényjavaslatként nyújtottam be, hogy kerülhessen  hát ide várhatóan persze megint nem fog kerülni, de  legalább egy szakbizottság elé, mert ezzel szerintem igenis foglalkozni kell a politikusbűnözés visszaszorítása érdekében; ha másért nem, önöknek, úgy tűnik, mostanában Brüsszel fontos, ha ők tartják vissza a pénzeket a korrupciójukra való hivatkozással, akkor fogadják meg a Mi Hazánk Mozgalom e javaslatait, és tűzzék például napirendre ezt a javaslatot; miként azt is, hogy az országgyűlési képviselők esetleges más állampolgársága is nyilvános legyen.

(15.20)

Erre is egy önálló törvényjavaslatot nyújtottam be most, miután a módosító javaslatomat egyébként leszavazták a vagyonnyilatkozat kapcsán. Pedig, ahogy kell nyilatkozni jelenleg a hozzátartozók neveiről is, vagy kell nyilatkozni iskolai végzettségről, nyelvtudásról, úgy azt gondolom, hogy állampolgárságról különösen kellene. Nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hogy jelenleg eltitkolhatják, milyen esetleges egyéb kötöttségekkel rendelkezik egy adott képviselő, vagy ki épített ki magának egyfajta menekülő-útvonalat. Emlékszünk a volt államtitkárra, az MSZP-elnökhelyettes Simon Gáborra, aki egy afrikai banánköztársaság útlevelét rejtegette a széfjében. Tehát nemcsak egy 240 milliós számláját találták meg Bécsben meg aztán több tíz millió forintot a széfjében, mindenféle eredetigazolás nélkül és természetesen a vagyonnyilatkozatából kifelejtve, hanem egy útlevelet is. Ez pedig beszédes; ha valaki ilyen menekülő-útvonalat épít ki, akkor annak oka lehet, ott talán egy nyomozásnak is helye volna.

És ha Izraelben meg lehet csinálni nálunk szigorúbban, nemcsak a nyilvánosságot, de azt is, hogy megszüntetik a képviselő mandátumát vagy a másik állampolgárságát  valamelyikről le kell mondjon a kettősség esetén , akkor azt gondolom, Magyarországon az a minimum  és ez egy már-már vállalhatatlanul mérsékelt javaslat még egyébként számomra is, de akkor legyen ez a kompromisszum, amit benyújtottam , hogy kötelező legyen nyilatkozni, és lássunk végre tisztán. Márki-Zay Péterről is csak a miniszterelnök-jelöltté való megválasztást követően derült ki a választói számára is, hogy egy másik ország állampolgárságával is rendelkezik. Felmerült itt, ugye, Szabó Timea CIA-ügynöksége, sőt legutóbb a Jobbik utolsó ’56-osa, Murányi Levente Gyöngyösi Mártont nevezte CIA-ügynöknek. (Arató Gergely közbeszól.) Sokaknál felmerült már ez a gyanú, amit végre tisztázni kellene, ezért ne titkolják tovább, ne titkosítsák tovább  nyilatkozzanak az esetleges kettős állampolgárságról! Köszönöm a figyelmet. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage