DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Csak röviden szeretnék az elhangzottakra válaszolni, ugyanis alapvetően ezeket a vitákat már lefolytattuk, tehát túl sok újdonságot nem tudtunk egymásnak mondani.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy egy éven belül valóban most harmadik változatban kerül elfogadásra a vagyonnyilatkozati rendszer. Egy évvel, pontosabban fél évvel ezelőtt még olyan vagyonnyilatkozatot töltöttünk ki, amely hosszú időn keresztül az Európai Bizottság és az Európai Parlament célkeresztjében állt, és folyamatosan azt hallottuk, hogy ezek nem felelnek meg az átláthatóság követelményeinek. Majd ezután az Országgyűlés úgy döntött, hogy akkor bevezeti az európai parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatát, hátha ez megfelel az Európai Parlament és az Európai Bizottság elvárásainak.

Kiderült, hogy az Európai Bizottság Magyarországgal szemben kettős mércét alkalmaz, mint mindig, most is. Kiderült, hogy a kettős mérce alapján nem fogadták el azt a vagyonnyilatkozatot, amit az európai parlamenti képviselők és mellesleg Németország parlamenti képviselői is alkalmaznak. Ekkor a kormány azt javasolta, hogy egy, a korábbi magyar vagyonnyilatkozatnak és az Európai Bizottság tagjainak összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozati szabályainak megfelelő új vagyonnyilatkozat kerüljön kitöltésre. Tehát amit most önök látnak a Ház előtt, az az európai biztosoknak, tehát az Európai Bizottság tagjainak az összeférhetetlenségi és vagyoni, érdekeltségi szabályainak megfelelő nyilatkozat, hátha ez majd megfelel az Európai Bizottságnak, hátha megfelel, ha olyan vagyonnyilatkozatot töltenek ki a magyar politikusok, amilyet ők kitöltenek Brüsszelben, majd meglátjuk, hogy ez elfogadható-e. Szerintem nagyjából a falig elmentünk ebben a kérdésben, tehát úgy gondolom, hogyha többet várnak el Magyarországgal szemben, azt már nem kell elfogadnunk, hiszen olyan elvárásokat nem kell teljesítenünk, amelyek még a velünk szemben megfogalmazott kritikák hangoztatóira sem vonatkoznak.

Ami az itt felmerült egyéb kérdéseket illeti, természetesen a vagyonnyilatkozati rendszernek sok köze van a korrupcióhoz és a korrupció elleni küzdelemhez. Én magam is úgy gondolom, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer, a vagyonnyilatkozatok az egyik eszköze a korrupció elleni küzdelemnek, de sajnos az elmúlt években azért láthattuk, hogy a vagyonnyilatkozatok, akármilyen vagyonnyilatkozati rendszer nem fogja megakadályozni azt, hogy valakik eltitkoljanak jövedelmeket, eltitkoljanak vagyonokat, hiszen a vagyonnyilatkozat csak azt tudja bemutatni, amit önbevallás alapján a vagyonnyilatkozatot adók közzétesznek. Ezt pedig különböző módon, elsősorban a nyílvánosság útján, másodsorban pedig állami nyílvántartásokból lehet csak ellenőrizni.

Erre egyébként a törvényjavaslat ad egy jövőbeli megoldási lehetőséget, tehát tényleg mindenki számára, aki vagyonnyilatkozatot tesz, az lenne a legjobb, ha ez a vagyonnyilatkozat egy auditált vagyonnyilatkozat lenne, tehát később nem merülhet föl olyan vita, hogy valóban valóságose a vagyonnyilatkozat vagy sem. Tehát szerintem ez egy fontos lépés, ezt majd még valószínűleg az Országgyűlés meg fogja tenni.

Tisztelt Képviselő Úr! A végrehajtói kar elnökével kapcsolatos kérdésére nem szeretnék ebben a vitában válaszolni, mert ez nem tárgya ennek a vitának, de ön írásbeli kérdést is intézett hozzánk, illetőleg a törvényjavaslatát tudtommal az Igazságügyi Bizottság fogja tárgyalni, tehát majd ott elhangzanak a válaszok. Köszönöm szépen elnök úr, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage