DR. HARGITAI JÁNOS, a Mentelmi Bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ahogy itt elhangzott, a Komlói Járásbíróság keresi meg az Országgyűlést Hadházy képviselő úr mentelmi jogának felfüggesztéséért rágalmazás vétsége miatt. A település, ahol Hadházy képviselő úr, Zugló megválasztott képviselője a munkáját az Országgyűlés ülésnapján is végezte, Kisvaszar. Ez egy baranyai zsebkendőnyi település, Észak-Baranyában egy 300 fős település, független polgármesterrel. Tisztességesen dolgozó emberek élnek ezen a településen. Ez a polgármester és ez a testület két EFOP-os projektet valósított meg, nagyon nehéz sorsú emberek életkörülményeinek javítása érdekében. Akik azt a térséget ismerik, és ismerik a települést, Nagy Csaba képviselőtársam leginkább ilyen, én is ismerem, közel van a választókörzetemhez, ezért tudom, hogy ez a projekt ott meg is valósult. Mi ezt a térséget nemcsak akkor látogatjuk, amikor az Országgyűlés ülésnapját negligáljuk, hanem egyébként is ott élünk ebben a térségben.

A lényeg a lényeg, hogy az érintett egyik család, amely sérelmezte azt, ami ott történt, a képviselő úrhoz fordult, Hadházy képviselő úrhoz fordult, Hadházy képviselő úr meghallgatta ezt a családot, a család egy tagját, és annak kapcsán megfogalmazta Facebookon többször a dörgedelmes állításait. Ennek a lényege az, hogy ellopták a falu pénzét, a szegények pénzét a tolvajok, a tolvajok között az első természetesen a polgármester, és így tovább. Útmutatást is kért a család, ha jönnek ellenőrizni, a támogató jön ellenőrizni a projekt befejezését, akkor ők hogy járjanak el. A képviselő úr válasza az volt, látom a feljelentésből, hogy természetesen a támogatót ne engedjék be a lakásba. Így is járt el a családnak ez a tagja, és nem engedte be a támogatót, hogy ellenőrizzék a beruházás megvalósulását, ami egyébként megvalósult.

Egy szó, mint száz, el tudják képzelni, hogy mi történik egy ilyen 300 fős kistelepülésen, amikor egy messziről jött országgyűlési képviselő hangosan mondja a maga dörgedelmeit, felbolydul nyilvánvalóan egy község élete. A polgármester asszony ezt sérelmezi, és ezért egy magánvádas eljárással kíván bíróság előtt a saját álláspontjának igazat adni. Azt is mondhatnám önöknek, hogy tipikus az ügy. Tipikus olyan szempontból, hogy a Facebookon történik minden, mint ahogy ez történni szokott. Tipikus olyan értelemben is, hogy Hadházy képviselő úr az a képviselő, aki a legtöbb ilyen ügyet hozza az Országgyűlés elé, és általában ilyen szintű vizsgálódások alapján. Olyan szempontból viszont nem tipikus, az Országgyűlés ugyanis ilyenkor azt mérlegeli, hogy zaklatóe ez a magánvádas indítvány, elvonjae az országgyűlési munka elől a képviselőt. Hadházy képviselő úrtól, ha szó szerint az országgyűlési munkát ehhez a Házhoz kötöm, akkor nehéz elvonni, hisz eddig sem járt be az Országgyűlésbe, és nyilatkozta, hogy a jövőben sem teszi meg.

Mégis a Mentelmi Bizottság, követve az eddigi gyakorlatot, magánvádas indítványról lévén szó, azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy az adott ügyben a képviselő úr mentelmi jogát ne függesszük fel. Köszönöm a figyelmüket (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage