ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Ház! Tegnap akkora demonstráció, tüntetés volt Budapest utcáin, hogyha a Holdról nem is, de a legbátrabb utcai harcos zalaegerszegi paravánjai mögül bizonyosan lehetett látni.

Tanárok, diákok, szülők, rokonszenvezők együtt követelték azt, hogy végre érdemben segítsenek az oktatás helyzetén, végre segítsenek a pedagógushiányon, emeljék meg a pedagógusok bérét. Az a helyzet, hogy önök az elégedetlenségre úgy válaszoltak, hogy a tüntetés előtt már Gulyás Gergely miniszter úr egy impozáns verbális ámokfutásba kezdett, amelynek keretében a következő évekre bemondott különböző random számokat, hogy persze, ha majd az Európai Unió ezt lehetővé teszi, meg ha majd úgy emelkedik a diplomások átlagbére, ahogy emelkedik, akkor majd mekkora béremelést fognak kapni a pedagógusok. Az a probléma, hogy a pedagógusoknak tett ígéretekkel már tele van a padlás. Az a probléma, hogy önök érdemben most sem tárgyalnak sem a szakszervezetekkel, sem a diákokkal, hanem sajtótájékoztatókon kommunikálnak a tiltakozókkal, azokkal, akiknek egyébként véleménye van erről a kérdésről, akik szeretnék, ha a gyerekeink jó oktatást kapnának. Azt, hogy miért üres az önök ígérete, azt az interpelláció szövegében viszonylag részletesen levezettem, most nem terhelném ezzel a Házat, államtitkár úrnak rendelkezésére áll.

(16.40)

Az a helyzet, tisztelt Ház, tisztelt államtitkár úr, hogy a pedagógusok bérét emelni kell. Emelni kell, mert nincs pedagógus, nem jelentkeznek a pedagógusképzésbe diákok, mert nincs, aki tanítsa a gyerekeinket, nincs, aki az óvodában fejlessze a gyerekeket, hiányoznak a szakos tanárok, hiányoznak a tanítók, hiányoznak az óvodapedagógusok, lényegében már mindenki ebből az oktatási rendszerből. Már nem az a kérdés, hogy megfelelő színvonalon működike az oktatás, az a kérdés, hogy egyáltalán tude tovább működni.

Éppen ezért azt kell mondanom, hogy béremelésre van szükség, mégpedig azonnal. És ne takarózzanak Brüsszellel! Az elmúlt 12 évben volt brüsszeli pénz, akkor se adtak a pedagógusoknak tisztességes béremelést. Fejezzék be a tanárok és diákok átverését! 2014-ben megtanulták a tanárok, hogy az önök ígéretei semmit sem érnek. Tehát arra várom a válaszát, tisztelt államtitkár úr, hogy mennyivel emelik meg a pedagógusok bérét most, azonnal, és nem majd 2025-ben.

Végül tegnap az Egységes Diákfront szervezet oktatási kerekasztalt hirdetett, hogy megbeszéljük az oktatás problémáit. Dobrev Klára árnyékkormánya készen áll, hogy részt vegyünk ezen. Szeretném megkérdezni, hogy a kormány is részt vesze majd ezen az egyeztetésen, hogy végre közös nemzeti oktatási program születhessen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage