DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Annak nagyon örülök, hogy az eddigi baloldali narratívával szemben ön elismerte, hogy Európában egyébként energiahiány van. Ami a további állításait illeti, azzal kapcsolatban azért szeretnék néhány dolgot kiemelni, mert a baloldallal szemben a kormány úgy gondolja, hogy az energetikai együttműködés, az energetikai kérdések nem politikai vagy ideológiai, hanem fizikai kérdések.

Az atomerőmű szerepe megkérdőjelezhetetlen. Jelenleg a hazai villamosenergia-termelés felét, a hazai felhasználásnak pedig a 36 százalékát biztosítja. Magyarország bővíti az atomenergia-előállítási kapacitását, csökkentve a fosszilis energiahordozóktól való függést. A Paksi Atomerőmű folyamatosan termel, sőt a kormány döntése értelmében az üzemidő meghosszabbítását tervezzük.

Folyamatosan növekszik a megújulóenergia-termelő kapacitás is. Az időjárásfüggő energiatermelést befogadó villamosenergia-rendszer sokrétű rugalmassága számtalan módon növelhető mind az üzemeltetői oldalon  átvevő, elosztó, tároló eszközök, hálózatok területén , mind a fogyasztói platformokon. A villamosenergia-hálózat rugalmasságát innovációkkal, tervezési, technikai, technológiai fejlesztésekkel egyaránt lehet növelni a különböző hálózati elemekhez kapcsolódva. Magyarországnak elemi érdeke ezért, hogy a két új paksi blokk megépüljön.

Ha önök pedig valóban aggódnak az európai áramhiány miatt, akkor számomra érthetetlen az, hogy március 1-je óta a Párbeszéd miért követeli, hogy azonnali hatállyal, a háborús helyzetre és következményeire tekintettel mondják föl a Paks II.-szerződést. Tekintettel arra, hogy a Paks által nyújtott hazai termelés a lakossági piaci ár az átlagfogyasztás felett is kedvezőbb a világpiaci árnál, ha nem lenne Paks, akkor ezt nem tudnánk biztosítani.

A napenergiával kapcsolatban ma már néhány szót ejtettünk, de azért szeretném megismételni, hogy az elmúlt időszakban óriási térnyerése volt, öt év alatt gyakorlatilag megtízszereződött a napenergia.

(17.20)

Hazánk jelenleg 3 ezer megawatt működő napelemes kapacitással rendelkezik, ’26-ig pedig több mint 5 ezer megawatt előjegyzés van. Ez a szám gyakorlatilag naponta növekszik, és ezért a rendszer nem visel el többet. Ezért döntött a kormány úgy, hogy átmenetileg felfüggeszti az új telepítésű, háztartási méretű naperőművek hálózati visszatáplálását. Valószínűleg, ahogy ez a Kormányinfón elhangzott hétvégén, a mai nap fog megjelenni az ezzel kapcsolatos kormányrendelet, amely a részleteket fogja tartalmazni. De azt is szeretném megjegyezni, hogy október 31-éig van lehetőség a korábbi feltételek szerinti igénybejelentésre. A kormánynak az a szándéka, hogy a teljes hálózat-korszerűsítési program megvalósuljon, az RRF hitelrészét erre szeretnénk fordítani.

De azért, tisztelt képviselő asszony, engedjen meg számomra néhány gondolatot, mert azt gondolom, hogy ha a rezsikérdésekről, energiáról beszélünk, akkor emellett nem lehet elmenni. Ön rezsihazugságnak nevezte azt a rezsicsökkentést, ami 2013 óta védi a magyarokat, és azt gondolom, hogy a mai napig példaértékű, hiszen ez a 181 ezer forint, amivel havonta segítjük a családokat, Európán belül is egyedülálló.

A korábbi frakcióvezető-helyettesük, Kocsis-Cake Olivio az orosz gáz elzárását követelte, azt mondta, hogy szerinte ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni. A főpolgármester azt mondta: „Örülök annak, hogy létrejött a szankciós csomag, és Magyarország végül is nem tudta megakadályozni.” Volt EP-képviselőjük (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), Jávor Benedek szerint pedig a mostani szankciók elégtelenek, kiterjedtebb, átfogó gazdasági nyomás kell, amely az energiapiacokat is érinti. Azt gondolom, ez a magyar családok számára óriási veszélyt jelentene. Kérem képviselő asszonyt, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage