MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Akkor vágjunk rendet ebben a katyvaszban, amit itt volt kedves felrajzolni. (Varju László: …mit csináltak…)

Mindenekelőtt tisztázzuk azt, hogy ön hazudik. (Gy. Németh Erzsébet: Jajaj!  Varju László: És ön igazat mond, ugye?) Tudjuk, hogy a Gyurcsány-párt tagjait és embereit a tények nem nagyon szokták zavarni. A főnökük is elmondta, mármint Gyurcsány Ferenc, hogy: hazudtunk éjjel, reggel meg este. Ön ezt legfeljebb annyival tudja kiegészíteni, hogy ez délutánra is igaz, bár lassan estefelé járunk. (Gy. Németh Erzsébet: Annyira szánalmas!)

A rezsi- és az energiaárak drágák, és rengeteget kell fizetni ezekért. (Varju László közbeszól.) Ez a szankciók miatt van, tisztelt képviselő úr, de még ilyen körülmények között sem  amikor egész Európában magasak az energiaárak, és elszálltak az elhibázott szankciós politika miatt  az igaz, amit ön mond. Az ellenkezője igaz: az áramért és a gázért Magyarországon a legkevesebbet kell fizetni az Európai Unióban, ha az abszolút sorrendet nézzük, akkor is, és hogyha vásárlóerő-paritáson nézzük az árat, akkor is. (Varju László folyamatosan közbeszól.) És ennek az az oka, hogy a magyar kormány családonként és havonta 181 ezer forintos támogatást nyújt, amely fizetésarányosan… Képviselő úr, én is meghallgattam, pedig higgye el, nem volt könnyű! (Varju László: Miért nem adják olcsóbban, ha olcsóbb…) Fizetésarányosan a legnagyobb támogatást nyújtja a magyar kormány az Európai Unióban, nagyjából 30 százalékos támogatást. Németországban ez az arány körülbelül 20 százalék, Ausztriában 6 százalék, tehát fizetésarányosan a legnagyobb támogatást adjuk. (Varju László: 57 euró…) De mondom még egyszer: mindenhol sokat kell fizetni az energiáért, az energiaárak rendkívül magasak, az égben vannak; szankciós felárat fizetünk az elhibázott politika miatt.

De ha már a gáz árát említette, az augusztusi statisztika van a kezemben: azt mondja, hogy a budapestihez képest Varsóban a duplája, Bukarestben a 2,5-szerese, Párizsban a 4,5-szerese, Prágában 8-szoros, Bécsben 8-szoros, Berlinben 9-szeres, ez volt az augusztusi ár a magyarországihoz viszonyítva, tehát mindenhol sokszorosa.

De ha már ön olcsóbb árat szeretne (Varju László: Na végre!), tisztelt képviselő úr, akkor térjünk rá arra, hogy az ön főnöke azt mondta a rezsicsökkentésre: ez hülyeség (Varju László: Jaj!), ez hülyeség. És azt is mondta, idézem Gyurcsány Ferencet: nem értek egyet a rezsicsökkentéssel, tönkre fog bennünket tenni, akkor is, ha ez ma egy népszerű dolog  ezt az ön főnöke mondta a rezsicsökkentésről. Ön olcsóbb árat akar, kisebb árat akar (Varju László: Államtitkár Úr! 57 euró…), amikor a főnöke a meglévő támogatást eltörölné, ez az igazság. (Varju László: Olcsóbb árat, így van.)

És még valami, tisztelt képviselő úr, erre még van időm. Önök alakítottak egy pazar árnyékkormányt; ennek az árnyék-külügyminisztere egy Rónai Sándor nevű ember. Erről a derék úrról három dolgot lehet tudni, képviselő úr. Az első az, hogy egy háborúpárti ember, ugyanis azt akarja, hogy szállítsunk fegyvereket (Varju László és Gy. Németh Erzsébet közbeszól.) a háborús konfliktusba, és tudjuk, hogy aki fegyvereket szállít, már fél lábbal a háborúban van. De azt is tudjuk az önök árnyék-külügyminiszteréről  látom, hogy zavarja önöket, amit mondok, de ettől még igaz , azt is tudjuk, ezt az árnyék-külügyminiszterük mondta az ATV-ben: a szankciók jók és működnek, Magyarország is támogassa ezeket, vezesse be.

Tehát egy szankciópárti politikus az önök árnyék-külügyminisztere, illetőleg az egész pártjuk szankciópárti. Önök a szankciók mellett vannak (Varju László: Nem! Orbán Viktor…. ő szavazta meg…), pedig a szankciók döntik romba az európai gazdaságot, és döntenék romba, illetve veszélyeztetnék a magyar gazdaságot, veszélyeztetik is. Ha a magyar kormány nem harcolna ezek ellen (Varju László: Orbán Viktor szavazta meg…), akkor a magyar gazdaságot is romba döntenék a szankciók. Jelenleg szankciós felárat fizetünk, illetőleg szankciós inflációt szenvedünk el. (Varju László: Orbán Viktor, a miniszterelnök…)

És az önök árnyék-külügyminisztere a paksi bővítést is leállítaná, holott Paks nélkül nincs energiabiztonság (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Magyarországon, és nincs európai viszonylatban olcsóbb villamos energia. Ez a helyzet önökkel kapcsolatban: hazudnak most is. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage