SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Ha ön pimaszsággal vádolta államtitkár urat, akkor valószínű, engem is ezzel fog vádolni. Akkor maradjunk a tényeknél, hogy annak idején, amikor kormányoztak, mit nem tettek a fogyatékossággal foglalkozók érdekében, és mit kellett volna tenniük.

Először is, amit mindenképp fontos hangsúlyozni: önök voltak azok, akik a 13. havi bérüket elvették. Én akkor nem hallottam egyetlenegy baloldali képviselőt sem reklamálni, sőt pimaszsággal vádolni bárki mást, aki feltette ezzel kapcsolatban a kérdést, hanem önök hallgattak. Annak idején, amikor kormányoztak, önök akkor is hallgattak, amikor azt kértük, hogy az otthonápolás területén minél több fogyatékossággal élőnek segítsünk közösen. Önök ezt nem voltak hajlandók megszavazni az elmúlt évek során, sőt olyan intézkedéseket hoztak, amelyek tovább sújtották ezeknek az intézményeknek, illetve az otthonápolásnak a létét is mindenféle területen. Azzal sújtották ugyanis, hogy a rezsiárakat az önök kormányzása alatt a sokszorosára emelték, és most ön számonkéri ezt ezen a kormányon, amely megteszi azt a sok-sok lépést, miszerint energiaárstopot vezetünk be a családoknak, miszerint támogatjuk az intézményeket, miszerint támogatjuk az otthonápolást, és ezáltal az otthonápolásnál például emelt szinten kapják meg a rezsicsökkentett árat a hozzátartozók.

És csak azért, hogy értse jól: másokkal is tárgyaltunk, valószínűleg meglesz a tárgyalásoknak az eredménye más szociális területen is, nem csak úgy, ahogy az önök idejében történt. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage