GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. A képviselő úr kérdésére, hogy miért tart éppen ott a forint árfolyama, ahol van, azt tudom mondani, amit már többször elmondtunk, hogy miután Magyarország korábban az importkiadásainak mintegy 3 százalékát fordította nyersanyagbeszerzésre, tehát döntően olaj- és gázbeszerzésre, most pedig ez 25 százalékra nőtt meg, nyilvánvalóan megnőtt a devizaigény is, és ez pedig meggyengíti az árfolyamot. Ebben a szankciók és a háború jelentette a legnagyobb lépést, de kétségkívül az olajárnak és a gázárnak az emelkedése már ’21 második felében vagy ’21 végén megkezdődött, ennek megfelelően gyengült a forint árfolyama is.

Többször is elmondtuk, hogy természetesen az az érdeke a Nemzeti Banknak is és a magyar kormánynak is, és amennyire a szuverén monetáris politika ezt megengedi, annyira együtt is működünk ebben, hogy a forint stabil legyen, és minél kevesebb hektikus árfolyammozgás lehessen. De tudomásul kell venni, nincs olyan kormány, amely meg tudja semmisíteni vagy semmissé tudja tenni annak a következményeit, hogy 10-15-ször annyit kell a gázért fizetni, mint amennyit korábban kellett.

Egyet tud tenni egy felelős kormány, és ezt mi megtettük. Az önök baloldali szövetségesei úgy hagyták itt az országot, hogy 1 millió 100 ezer devizahitel-szerződés volt (Z. Kárpát Dániel közbeszól.), 1 millió 100 ezer; miután ma ez már nincsen, ezért ma az árfolyammozgás lényegesen kevésbé fájdalmas a magyar társadalomnak és a magyar családoknak, mint amilyen fájdalmas volt ez az önök legfőbb szövetségese, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején.

Ezért bár nem jó az, hogy ilyen hektikus az árfolyam, jobb lenne, hogyha a forint erősebb lenne, de mindaddig, amíg ilyen elképesztő áron lehet nyersanyaghoz jutni, és ez az importkitettséget megnöveli, addig az árfolyamra negatív hatással van. Bízunk benne, hogy ez az állapot nem tart örökké, ezért mondjuk azt, hogy minél előbb vége van a háborúnak, minél előbb befejeződnek az energetikai szankciók, annál jobban állunk, és annál jobban fog állni a magyar árfolyam, a magyar forint árfolyama is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage