DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! Önök az egyik, ha nem a legfontosabb választási ígéretüket szegték meg akkor, amikor felrúgták a rezsicsökkentést, emiatt pedig augusztus 1-jétől az átlagfogyasztásnak nevezett mérték feletti áramhasználat esetén 65 forintot kell fizetni egy kilowattórányi áramért és 747 forintot egy köbméter gázért.

Egy ilyen helyzetben a legfontosabb menekülőutat jelentette a magyar emberek, főleg a magyar családok, háztartások számára a különböző teljesítményű napelemes rendszerek telepítése. Rengeteg igény érkezett be augusztus 1-jétől a szolgáltatókhoz, ekkor azonban váratlanul, de annál nagyobb lendülettel megjelent Gulyás miniszter úr, és hogy nagyon finoman fogalmazzak, belerondított a ventilátor normális, rendeltetésszerű működésébe. Kijelentései óriási felháborodást okoztak és komoly ellenállást váltottak ki, hiszen gyakorlatilag önök az emberek számára rendelkezésre álló, ráadásul rendkívül korszerű, mondhatni, ultramodern napelemes rendszerek telepítése által jelentett hadtápútvonalat szétbombázzák, tönkreteszik, hiszen a visszatáplálási lehetőség megszüntetésével gyakorlatilag olyan hosszú távú megtérüléssel kell számolni, hogy nem lesz értelme napelemes rendszereket telepíteni.

(18.50)

Hadd mondjak önnek néhány adatot! A 300 és 550 forintos, vállalkozók által fizetendő áramdíj esetén a megtérülés egy-két évre csökkent volna. Egy átlagos háztartás esetében öt-hat év alatt megtérült volna egy napelemes rendszer, és ez az időtartam a mostani rezsiemelkedés miatt lerövidült, azonban a visszatáplálási lehetőség megszüntetése 15-16 vagy 20 évre emeli a megtérülés lehetőségét.

Kérem, gondolják át, van még néhány órájuk rá, amíg a rendeletet kiadják, és vonják vissza ezt a javaslatot annak érdekében, hogy ne zárják el ezt a lehetőséget az emberektől. Semmi nem indokolja ugyanis, a magyar hálózat nagy része nem túlterhelt, ez egy mese, amivel megpróbálják elaltatni az embereket, megpróbálnak valami hajánál fogva előrángatott indoklást hozni. Ezért kérdezem öntől, hogy visszavonjáke ezt az elképzelésüket, vagy fenntartják, mert most már a napot is sajnálják az emberektől. Várom érdemi válaszát. (Taps a Mi Hazánk képviselői részéről.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage