DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen, hogy ezt a fontos kérdést a tisztelt Ház elé hozta, hiszen nagyon fontos látni azt, hogy mi a valóság ebben az ügyben.

Valójában itt nem árcsökkentésről van szó, hanem egy embargós szankcióról. Ha nem lesz, aki behozza a gázt Európába, akkor a gazdaság működésképtelenné válik. A gázársapkára vonatkozó brüsszeli javaslat elfogadásával azt kockáztattuk, hogy néhány nap alatt leáll a Magyarországra irányuló gázszállítás. Ez egy óriási rizikó volt, és azt gondolom, hogy fantasztikus eredmény, hogy ugyanúgy, mint az olajembargó esetében, sikerült elérni azt, hogy Magyarország ez alól kivételt jelentsen. Az EU-csúcson egyébként nem maradtunk egyedül, és ezért is sikerült egy fair megállapodást kiharcolni.

A megállapodás szerint, ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. Továbbá arról is megállapodás született Brüsszelben, hogy ha lesz közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarországnak, így továbbra is nyitva az összes beszerzési lehetőség, ezzel sikerült elérni a céljainkat.

Nagyon sajnálatos, hogy ezekben a fontos ügyekben egyébként a baloldal nem áll mellettünk kint, Brüsszelben, mert azt gondolom, hogy nagyon jó, hogy itt, a parlamenten belül aggódunk az energiaellátásért meg a magyar emberekért, de itt igazán fontos kérdésekről van szó, és sokszor az ember egyedül van az igazsága mellett, vagy kevesebben vannak, de akkor is azt kell nézni, hogy mi a magyar családoknak a legfontosabb.

És azért el szeretném mondani itt a gázzal kapcsolatban, vagy idézni szeretném Macron francia elnök gondolatait is, aki azt mondta, hogy a mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt; nem ezt jelenti a barátság. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Azt gondolom, hogy ezek nagyon fontos kérdések, amelyekről beszélni kell. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage