DR. DEMETER ANDRÁS, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2022. október 20-ai ülésén megtárgyalta a központi költségvetés címrendjének az Integritás Hatósággal összefüggő módosításáról szóló H/1314. számú határozati javaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 30 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett elfogadta.

Az előttünk fekvő határozati javaslat arra irányul és összhangban áll azzal a törvénycsomaggal, amely kezdeményezi az Integritás Hatóság felállítását 2022 novemberétől. A felállítandó új hatóság célja, hogy minden olyan esetben fellépjen, amikor az európai uniós források felhasználásával összefüggésben a hatóság álláspontja szerint az európai uniós források felhasználásának ellenőrzése körében feladat- és hatáskörrel rendelkező szervezetek nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érinti vagy érintheti az európai uniós pénzügyi támogatások végrehajtását.

Az Integritás Hatóság a kormánytól független szervként fog működni, ezért önálló fejezetet kell kapjon a költségvetésben. A határozati javaslat elfogadása ezt a célt szolgálja, hiszen a központi költségvetés címrendjének módosítását tartalmazza, egyúttal az országgyűlési határozat felhívja a kormányt, hogy a felállításhoz és működéshez szükséges forrásokat biztosítsa az új intézmény számára.

Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy a hatóság felállításával tovább fog erősödni az európai uniós költségvetés hatékony és eredményes pénzgazdálkodása, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme. Éppen ezért tartom fontosnak, és kérem önöket, hogy támogassák szavazatukkal. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage