KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Kormánypártok! Koncz Zsófia államtitkár asszony tegnap többek között azt mondta Ungár Péter zöldkonzultációval kapcsolatos napirend előtti felszólalására, idézem: „infrastrukturális és fizikai okokból nem biztosítható orosz gáz nélkül, és ez nem ideológiai kérdés”. Magyarország energiaellátásáról volt szó.

Tisztelt Kormánypártok! Tisztelt Államtitkár Asszony! Mi viszont nagyon is azt gondoljuk, hogy ez nem csupán szakmai és technikai kérdés, hanem nagyon is ideológiai kérdés is, és értékválasztás kérdése. Nagyon is értékválasztás kérdése, hogy a magyar kormány az orosz függést és a szénhidrogénfüggést választotta az elmúlt 12 esztendőben, és ezt az utat próbálják továbbra is járni.

Az, hogy Oroszországtól függünk, és a szénhidrogénektől függünk, egy olyan tényhelyzet, amiről mára bebizonyosodott, hogy milyen iszonyatos következményekkel jár. Az energiaválságra és a klímaválságra gondolok, ez a kettő sajnos kéz a kézben jár, és Magyarországot az energiaválság sokkal súlyosabban érinti, mint akár más európai országot.

A Fidesz politikusai azt üzenték az elmúlt bő egy évtizedben, hogy korlátlanul lehet használni a fosszilis energiaforrásokat, a másik oldalról meg betiltották a szélenergiát, megadóztatják a napenergia használatát, és elfelejtették leszigetelni az országot. Varga Mihály, kormányuk saját minisztere is figyelmeztette már önöket erre, hogy a szigetelési program tekintetében óriási hiányosság, hogy ezt nem lépték meg 2010 óta, holott, amikor a Fidesznek volt még választási ígérete, ezt megígérték anno Magyarországnak.

Azt látjuk, hogy amit a kormány elindított konzultációt, az is az orosz függés erősítéséről szól. Továbbra is a szénhidrogénben, a gázban, az olajban tudnak gondolkodni, a fenntartható zöldmegoldásokat a mai napig nem akarják igazából figyelembe venni. Mi viszont ezért indítottuk el a zöldkonzultációnkat, és szeretnénk megkérdezni az emberek véleményét, nem csupán a helyzetképről, hanem a valódi fenntartható zöldmegoldásokról is.

Azt szeretném itt kérni, hogy folytassuk le ezt a zöldkonzultációt. Korábban elzárkóztak azzal kapcsolatban, hogy ilyen zöldkérdésekről megnyilatkozzanak, de nézzük az LMP különböző kérdéseit ebben a zöldkonzultációban, és innen is mindenkit biztatok arra, hogy töltse ki az LMP konzultációját a megoldásokról, ami többek között az energiaválságra ad megoldást.

Az első kérdésünk, hogy tervezie a kormány, hogy eltörli a szélenergiára vonatkozó tiltást. Itt a kormányzati képviselők, maga Orbán Viktor miniszterelnök is elismerte, hogy vita van a kormányon belül ezzel kapcsolatban, de azt is mondta a miniszterelnök, hogy jó lenne, ha a parlament ezzel kapcsolatban megnyilvánulna. Azt kérem önöktől, nyilvánuljanak meg itt a parlamentben, mit gondolnak erről a kérdésről.

A második kérdésem, hogy tervezike egy átfogó épületszigetelési program elindítását. No nem olyat, ami évente csupán 4-5-10-15 ezer családot érint, hanem igenis százezrek és milliók részesülhetneke egy ilyen programban, ami természetes módon csökkentené a károsanyag-kibocsátást, csökkentené a gázfelhasználást, és segítené a függetlenedésünket Oroszországtól és a fosszilis energiától. Ugye, Varga Mihály miniszter is emlékeztette önöket ennek a programnak a fontosságára.

A harmadik kérdésem, hogy tervezike a napelemadó eltörlését. Most, amikor a betáplálás visszavonásával nem engedik, hogy energiát lehessen betáplálni a rendszerbe, amit háztartások, vállalkozások termelnek meg napenergiával, ez egy apró gesztusnak tűnik, de mégis fontos lenne, ha ezt az adót eltörölnék végre.

A negyedik kérdésem a klímabérletre vonatkozik. Itt hetekkel, hónapokkal ezelőtt megnyilvánultak már, talán Rétvári Bence államtitkár is megnyilvánult, hogy kormányon belül vizsgálatok folynak a klímabérlet bevezetésével kapcsolatban, tesztelik, nézik, modellezik ezt az intézkedést, nagyon sikeres német példa van ezzel kapcsolatban. Szeretnék rákérdezni, hogy hol tart ez a vizsgálat, és mikor vezetik be a klímabérletet a közösségi közlekedés támogatása érde-kében.

Az LMP ötödik zöldkonzultációs kérdése pedig a Paks II.-beruházásra vonatkozik. Mi szeretnénk leállítani ezt a beruházást, az energiaválság közepén sem lehet a káros, veszélyes és a szintén orosz függést erősítő atomenergia mint megoldás. Leállítjáke a Paks II.-beruházást, és megszabadulunke a szénhidrogénfüggéstől? Hol vannak a zöldmegoldások? Köszönöm szépen. (Soltész Miklós: Vastaps!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage