SZABÓ SÁNDOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar kormány most már több mint egy éve harcol vehemensen az Európai Bizottsággal, hogy a Magyarországnak járó fejlesztési források megérkezzenek hazánkba. Én azt gondolom, hogy ez nemcsak a kormány, hanem valamennyi ellenzéki párt és hát természetesen leginkább a magyar emberek érdeke. A kezdeti vehemensebb tárgyalások után az új kormányzat megalakulását követően egy sokkal lájtosabb, diplomatikusabb hangnemben folytatódtak a tárgyalások az Európai Bizottsággal; nyilván nem is csoda, hiszen a zorddá váló világgazdasági, illetve energetikai környezet ezt tette indokolttá a kormány számára is. A miniszterelnök még egy új minisztert is kinevezett Navracsics Tibor személyében, hogy a tárgyalásokat folytassa, több-kevesebb sikerrel. Mi bízunk benne, hogy egyébként azért inkább több sikere lesz a kormánynak a miniszter úrral, hiszen  még egyszer mondom  a magyar embereknek ez az érdeke.

Nyilván az Európai Bizottság által sok kérdés felvetődött már azzal kapcsolatosan, hogy miért nem érkeznek Magyarországra az európai uniós támogatások, így jogszabály-módosításokat kezdeményezett a magyar kormánynál, a magyar kormány pedig nyilván erre reakcióként több javaslatot is módosítás alá vont. Hát, ugye, egy ilyen törvényjavaslat a most elénk kerülő információs önrendelkezési jogról szóló törvényjavaslat módosítása, amely valóban két érdemi módosításról szól; egyrészt, ugye, a közérdekű adatok megismerése céljából indított perek felgyorsítása, de abban egyetértek Sebián-Petrovszki képviselőtársammal, hogy nem kellene ezeket a pereket felgyorsítani, hogyha egyébként megfelelő adatszolgáltatás állna a rendelkezésünkre, és akkor tulajdonképpen ezeknek a pereknek nem is nagyon lenne értelme. Nyilván az előterjesztő is elmondta, hogy ezek a szabályozások mire irányulnak, én azt nem kívánom elmondani újra.

Illetve nyilván a másik érdemi része ennek a jogszabály-módosításnak a szintén elmondott központi információs közadat-nyilvántartás, ami, ugye, egy kötelezettséget ír elő a költségvetési szervek, az önkormányzatok, a helyi nemzetiségi önkormányzatok számára. Hát, itt nyilván ez egy központi adattár lesz kéthavonkénti frissítéssel, ahol többek között például öt éven keresztül meg kell jeleníteni az európai uniós támogatásokat, árubeszerzéseket, egyesületi támogatásokat, és még sorolhatnám. Még nem látjuk egyértelműen, hogy ennek a felületnek az üzemeltetése hogy fog működni, nyilván ezt a kormány majd a későbbiekben fogja kidolgozni és elénk terjeszteni. Hát, bízunk benne, hogy azért ebben valóban előrelépés lesz az előző időszakhoz képest.

Azért az elmondható, hogy a javaslat kissé érthetetlen módon ismét megnyitja a közérdekű adatokkal kapcsolatos kérdéseket annak ellenére, hogy ezzel kapcsolatban egy törvényjavaslat már egyébként benyújtásra került a kormány által. Alapvetően azért elmondható, hogy bár nem lenne szükség a közérdekű adatok kapcsán a perek felgyorsítására, a jogszabály most mégis alapvetően helyes irányt képvisel, ami azt illeti, valamint a központi információs közadat-nyilvántartás a központi kereshetőség könnyítését is lehetővé teszi.

A magyar gazdaság, illetve a magyar forint igen rossz nemzetközi megítélése azért, szögezzük le, a kormány elhibázott gazdaság- és külpolitikájának köszönhető. Határozott véleményünk, hogy a kormány felelőssége az, hogy a megállapodás megszülessen, hogy ez a megállapodás az Európai Bizottsággal minél hamarabb létrejöjjön, és Magyarországra megérkezzenek az uniós források, így ebben a kérdésben az MSZP tartózkodó álláspontot fog képviselni a zárószavazásnál. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage