ILLÉS BOGLÁRKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő T/1609. számú törvényjavaslat az egyes igazságügyi együttműködési tárgyú nemzetközi szerződések kihirdetéséről szóló törvények módosításáról, valamint az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/1621. számú törvényjavaslatok vonatkozásában az előterjesztő által már részletesen ismertetett, bemutatott tervezetben foglalt pontok teljes terjedelmére nem kívánok kitérni, azokat nem kívánom megismételni, én inkább vázlatpontszerűen kívánom összefoglalni, illetve az elhangzottakat mintegy megerősítve, és sokkal inkább a módosító javaslatok jelentőségére, azok szellemiségére kívánom felhívni a figyelmet.

A módosítások az élet számos területére kitérnek, ahogy az államtitkár úr részéről is elhangzott. Kitérnek az iparjogvédelemre, ezáltal a szellemi tulajdon védelmére, a szerzői jogok védelmére, a közjegyzők működésére és az általuk foganatosított, így feladatkörükkel érintett eljárásokra, a tisztességes piaci magatartásra, a digitalizációval kapcsolatos körülményekre, a hagyatéki eljárásra és végül, de nem utolsósorban a gyermektartással kapcsolatos kötelezettségek megfelelő, és én úgy gondolom, hogy mindent megelőző teljesítésére.

Több nemzetközi jogi kötelezettséggel kapcsolatos jogszabály-módosítást a csatlakozásból fakadó kötelező átvételen túl a gyakorlatban felmerülő problémák, élethelyzetek szülte igények jogi úton történő lekövetése, rendezése, megoldása az, ami indokolttá tett. Mindezt, én úgy gondolom, egy jól kimunkált jogszabálycsomagban készítette elő az Igazságügyi Minisztérium, az a minisztérium, amelyhez nemcsak foghatót, de elnevezésében és feladatkörében még hasonlót sem találunk a baloldali homályban vagy helyesebben az árnyékkormányzásában. (Sebián-Petrovszki László nevet.  Z. Kárpát Dániel: Jaj, istenem!) De ennek taglalása helyett inkább köszönetem szeretném kifejezni a minisztérium munkatársainak az alapos, átfogó és meglátásom szerint valamennyi részletre kiterjedő javaslat előkészítéséért. Fontos, hogy tudják, látjuk azt a temérdek munkát, amit végeznek akár ezen javaslat előkészítése érdekében is, és fontos, hogy tudják, hogy ezen javaslatok elfogadása esetén sokak életére kedvezőbb hatással tudunk lenni, és ilyen döntéseket tudunk meghozni.

Engedjék meg, hogy a fentieken túl az előttünk fekvő javaslat három elemére röviden és egy elemére egy picit hosszabban kitérjek. A T/1609. számú és a T/1621. számú törvényjavaslatokban szereplő kiegészítések és módosítások, különösen a gyermektartásra és az egyéb családi tartásokra vonatkozó rendelkezései egyértelműen a gyermekek védelmét és a gyermekek szempontjait szolgálják.

(13.10)

Ezzel kapcsolatban határozottan úgy gondolom, hogy minden felnőtt embernek és nemcsak itt, a tisztelt Házban, de itt megválasztott képviselőknek megkülönböztetett felelősséggel kell hogy eljárjunk, és megkülönböztetett felelősséggel kell hogy irántuk viseltessünk. Minden, a gyermekek védelmét szolgáló javaslatot, úgy gondolom, hogy támogatásra érdemesnek kell tartanunk, és már önmagában akár ezek a pontok is megalapozhatnák a javaslat támogathatóságát.

De én még ki szeretnék térni arra is, hogy a fiatalokra is kiemelt figyelmet fordít az előttünk fekvő javaslat, több lehetőséget szeretne nekik kínálni és biztosítani. Gondolok itt arra, hogy a közjegyzők helyettesítési rendjének meghatározása során a nyugalmazott bírók általi helyettesítés lehetőségének a korlátozásáról rendelkezik, ahogy az államtitkár úr részéről is elhangzott. Mind a fiatalok ügyéért felelős korábbi állami vezetőként, mind jogászként személyesen több tucat olyan fiatalt ismerek, akik számára ez a módosítás komoly lehetőséget teremt, komoly lehetőséget teremt annak érdekében, hogy a tudásukat és a tapasztalatukat nagyobb felelősséggel tudják kamatoztatni az állampolgárok irányába. Az ő nevükben is köszönöm.

Harmadsorban a fiatalokra történő figyelem mellett az előttünk fekvő javaslat azokra is gondol, akik becsülettel ledolgozták az életüket. Az ő esetükben az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig, de legalább a 65. életévük betöltéséig hátralévő öt évben meg kívánja könnyíteni az adminisztratív terheket, teendőket, tehát egyszerűsíti az idősebb honfitársainkra háruló terheket.

Engedjék meg, hogy egy picit hosszabban beszéljek a törvényjavaslat azon pontjairól, amelyekkel kapcsolatban meggyőződésem, hogy minden olyan alkalmat meg kell ragadnunk, amely alkalmakkor részben könnyítéseket, részben még nagyobb biztonságot tudunk nyújtani. Ez a terület pedig nem más, mint az innováció. Hiszen olyan időket élünk, amikor a világpolitikában évről évre, sőt azt is mondhatjuk, hogy ma már szinte napról napra bekövetkező fordulatok háttérbe szorítják és bizonyos, sőt egyre több esetben teljesen el is vetik annak a lehetőségét, hogy korábban bevált, egyszerű előrejelzésekkel, korábbi információkból leszűrt permanens irányokkal vagy éppen lehetséges trendek felvázolásával adjunk válaszokat a körülöttünk zajló folyamatokra és a körülöttünk zajló kihívásokra.

Olyan időszakban, olyan korszakban élünk tehát, amikor éppen ezért az innováció jelentősége megnő, és nem mindegy, nagyon nem mindegy, hogy az innovatív gondolkodást, az intellektuális teljesítményt milyen jogi környezettel erősítjük meg, milyen jogi környezettel támogatjuk. Persze fontos, hogy a szellemi tulajdon protektív oldalának előtérbe helyezése, megtámasztása közben a további fejlesztésre és az együttműködésre is kiemelt figyelemmel legyünk. Ennek az egyensúlyi állapotnak a helyes felismerése, megtalálása és adott esetben egy joganyagban történő rendszerezése, úgy gondolom, hogy nekünk, képviselőknek a feladatunk és egyben a felelősségünk.

A fentiek értelmében kérem tehát tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák az előttünk fekvő törvényjavaslatokat. Támogassák azt a gyermekek védelme, támogassák azt a fiatalok lehetőségeinek a gyarapítása, támogassák azt az idősek iránti tisztelet, és támogassák az innováció biztonságos környezetben történő kibontakoztatása, tehát valamennyi ember, magyar ember élethelyzetének közvetlen vagy közvetett módon történő jobbá tétele érdekében. A Fidesz-frakció az előttünk fekvő törvényjavaslatokat támogatja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage