SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Az államtitkár úr nem fog meglepődni azon, hogy egyfajta nulladik pontként azzal kezdem, merthogy nagyon sokszor voltunk így egymással szemben egy hasonló törvénycsomag tárgyalásakor, amikor elmondtam, hogy salátacsomagot a lehető legritkábban tudunk és lehet támogatni az ellenzék oldaláról.

Ennek az a fő oka, ahogy elmondtam korábban, most is elmondom, hogy a kormány előszeretettel csomagol egybe egészen össze nem illő dolgokat, egészen össze nem illő javaslatokat, és belöki ide a parlament elé, hogy fogadjátok el, ez van. Azzal a trükkel él, hogy beletesz nagyon vonzó és jó, az állampolgároknak egyébként az életét megkönnyítő javaslatok mellé olyanokat is, amikkel viszont ellenzéki képviselőként nem érthetünk egyet semmilyen szempontból sem. Tehát azt a politikai csapdát állítja elő rendszeresen a kormány, hogy ha megszavazza az ellenzék, akkor meg kell szavaznia az általa politikailag nem támogatott pontokat is, ha nem szavazza meg, akkor pedig nem akarja, hogy az állampolgároknak valamilyen szempontból jobb legyen. Most is pontosan ugyanez a szituáció van, ugyanezt állította elő a kormány, amit én értek politikailag, csak borzasztóan nem szeretek.

De hogy konkrétumokba belemenjünk, szerintem ebben a javaslatcsomagban a fő vonulat az a sok-sok-sok-sok mellékes mellett, hogy a kormány arra készül, hogy a gazdasági válságnak sok ezer, tízezer, százezer, ennyi állampolgárt érintő hátrányos következménye lesz. Valójában ugyanis a módosítás fő vonalát az teszi ki, hogy hogyan és miképp kezeljék azt, hogy például a végrehajtásokat hogyan kezeljék, hogy a kilakoltatásokkal mi legyen, az árverésekkel mi történjen. Tehát magyarán, ha a moratórium lejár, ami most van, akkor hogyan és miképp lehet majd eljárni még gördülékenyebben, még jobban, majdhogynem cinikus módon még az is benne van a javaslatban, vagy azt is bele lehet látni, hogy még jobban működjön az a fajta eljárás, hogy embereket kirakjunk az utcára, vagy a problémával találkozó és nehéz anyagi körülmények közé kerülő emberek még jobb ellehetetlenítése a kormány által még gördülékenyebb legyen, hogy így mondjam, merthogy erről szól egy csomó javaslat ebben a törvénycsomagban.

Tehát készül arra a kormány, hogy abban a gazdasági helyzetben, amibe belavírozta magát, igen, az elmúlt 12 év sorozatos gazdaságpolitikájának eredményeképpen eljutott oda, ahol most tartunk, orbáni hiperinflációval, eladósodással és olyan élethelyzetekkel, amibe most százezrek kerülnek, hogy napról napra nehezebb élniük, most tulajdonképpen nem azt teszi a kormány, hogy olyan javaslatot hoz ide közénk, és kéri a támogatást, hogy hogyan lesz az embereknek jobb, hogyan lesz több pénzük, hogyan fog kevesebbe kerülni a tej, a kenyér meg a tojás, hanem arról hoz ide javaslatot, hogy egyébként, akik bajba kerülnek, azoktól a lakásuk például hogyan vehető el könnyebben, vagy az ilyen-olyan-amolyan nehéz helyzetbe jutott emberek kapcsán az eljárások hogyan gyorsíthatók.

Szerintem ez végtelenül cinikus, és semmiképpen nem az ország érdekeit szolgáló megközelítése a problémának, de közben mégiscsak egy ilyen javaslat van előttünk. Hogy mondjak egy példát: pozitívumként adta elő államtitkár úr, hogy megváltoztatják és így ezzel megemelik azt a számítási módot, ami felett letiltható a fizetése valakinek, hogy most nagyon egyszerűen mondjam, a jövedelme letiltható vagy elvehető tőle. Ez valóban probléma volt az elmúlt években, mert 2010 óta nem sikerült például a nyugdíjminimumot emelni ennek a kormánynak, 12 év nem volt elegendő, így aztán valóban az addig befagyott szint azt okozta, hogy olyan kevés pénz maradt ott az embereknél, amely ma már nem biztosítja a megélhetésüket.

Ezen változtat a kormány, ezt az államtitkár úr pozitívumként adta elő, miközben valójában nem arról kellene itt beszélnünk, hogy rendben, akkor most többet vagy kevesebbet vesze el az adósoktól a végrehajtó, hanem arról, hogy egyébként hogyan lehetne tenni azért, hogy ne kerüljön a végrehajtó elé például annak az adósnak az ügye, vagy minél kevesebb adósproblémával kelljen találkozni a mindennapokban. Tehát ez a példa is azt mutatja, hogy egészen rosszul fogja meg a válságot ez a kormány, és ez a törvényjavaslat ennek a leképeződése.

(13.20)

Nem érdemi segítségnyújtásról van szó ebben a javaslatcsomagban, ami, még egyszer mondom, egyébként rengeteg össze nem illő javaslatot, ötletet is tartalmaz, hanem érdemi segítségnyújtás helyett valójában igazságosabb és egységesebb végrehajtási szabályokról beszél ahelyett, hogy megoldaná azokat a problémákat.

Két rövidebb vagy könnyebb megjegyzésem van még vagy szakmai megjegyzésem van ehhez az egész javaslatcsomaghoz. Az egyik, hogy igyekszik a kormány rengeteg jogharmonizációs intézkedésnek vagy kötelezettségnek eleget tenni, azonban ahogy ezt teszi, van számos olyan pontja ennek a törvénycsomagnak, amikor nem gondol arra, hogy csak pusztán az átültetése a magyar valósággal való találkozásban hogyan torzul. Tehát vannak olyan szakmai jelzések az egyes pontok kapcsán, mi találkoztunk ilyen szakmai szervezettel, amely érti azt, hogy uniós jogharmonizációs kötelezettségről is szó van, és természetesen helyénvalónak tartja, ha azt átültetjük a magyar jogba, ámde ennek a módjával nem ért egyet, és vannak bennem kétségek, hogy a minisztérium egyébként a különböző szakmai szervezetek jelzéseit vajon figyelembe vettee vagy akár elolvasta-e.

A legeslegutolsó kis személyes kedvencem az, hogy a vállalkozások összefonódásával kapcsolatos jelenség újraszabályozása vagy módosítása is benne van. A különböző vállalkozások összekapcsolódását be kell jelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak. Amit kiemelnék, hogy itt van vagy volt eddig egy bizonyos értékhatár, ami felett, pontosabban az évi nettó árbevétel felett, egy bizonyos szint felett, hogy ha ilyen vállalkozásokról volt szó összefonódásban, akkor ezt kellett bejelenteni. Hogy, hogy nem, ezt jelentősen megemeli ez a javaslat. Élek azzal a gyanúperrel az elmúlt 12 év kormányzását látva, hogy ez bizony ám valamilyen fideszes oligarcha vagyonszerzésével, gazdagodásával, az ő cégeinek még ebben a válságidőszakban is nagyon prosperáló működésével függ össze, tehát hogy itt egy személyre szabott törvényalkotásról van szó. Egészen biztos vagyok benne, hogy heteken belül ki fog derülni, hogy ki áll emögött és kinek kedvez ez a bizonyos módosítás. Nem áltatom magamat, hogy államtitkár úr ezt most majd megosztja velünk, de nyilvánvalóan ez ki fog derülni, és nyilván akkor újabb bizonyítékát látjuk ennek, hogy valójában ez a törvény nem arról szól, hogy az állampolgároknak jobb legyen, hogy az életükben kevesebb probléma legyen, hogy a felmerülő problémákat megoldja a kormány, hanem arról szól, hogy a kormánynak meg a hozzá közel állóknak legyen jó. Ezért aztán természetesen ezt nem lehet, nem tudjuk támogatni. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage