SZABÓ TIMEA, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon szomorúan nézzük azt, hogy önök a Fidesz soraiban itt nevetgélnek ezen az alávaló törvényen. (Zaj, derültség, moraj a kormánypárti sorokban.) Ezt tényleg szórakoztatónak tartják?! (Zaj, felzúdulás, közbeszólások a kormánypárti sorokból, köztük: Te vagy az alávaló!) Tényleg szórakoztatónak tartják azt, hogy emberek százezrei, sőt milliói fognak olyan szegénysorba kerülni önök miatt (Felzúdulás, közbekiáltások a kormánypárti sorokból, köztük: Hazudsz! Nem igaz!), az önök nem kormányzása és tolvaj kormányzása miatt, amit az elmúlt harminc évben itt még nem láttunk?!

Benyújtottak most önök egy salátatörvényt, és Rétvári államtitkár úrnak tényleg van bőr a képén itt migrációról, meg Brüsszelről, meg nem tudom, mikről beszélgetni! (Rétvári Bence: Persze, nincs migráció, tudjuk.) Pontosan tudjuk, hogy ez miről szól. Ráadásul akkor nyújtottak be megint egy 200 oldalas salátatörvényt társadalmi egyeztetés nélkül, amikor éppen szentül ígérgetik az Európai Bizottságnak, hogy innentől kezdve minden törvény társadalmi egyeztetésre lesz bocsátva. Hát, ez hol volt társadalmi egyeztetésre bocsátva?! 200 oldal! Megszoktuk már az elmúlt 13 évben önöktől, hogy mindig az ilyen giga-, úgynevezett salátatörvényekben rejtik el a legnagyobb aljasságokat is. Hát, most ugyanezt csinálták, nem változott semmi, a nagy ígérgetések ellenére sem. Ez a törvény, ez a salátatörvény kimondja azt, hogy aki szegény, az dögöljön meg. Ez a törvénymódosítás a „lex megdöglesz”, tisztelt államtitkár úr. (Zaj, folyamatos közbeszólások a kormánypárti sorokból.)

És teszi mindezt akkor a kormány, amikor az elmúlt 30 év legnagyobb válságát éljük és legnagyobb válsága előtt állunk. Lehet azzal jönni, hogy de mindenhol válság van. Nem, ekkora válság sehol a régióban nincsen, mint Magyarországon. Azt mondta Orbán Viktor, hogy mert mi szomszédosak vagyunk Ukrajnával, ezért van nálunk ekkora válság. Ehhez képest Lengyelország is szomszédos, Szlovákia is szomszédos, Románia is szomszédos, sehol nincs ekkora infláció, sehol nincs ekkora elszegényedés, sehol nincs ilyen gazdasági válság, mint Magyarországon, és akkor még a pénzromlásról nem is beszéltünk. Lassan 500-zal kell szorozni az eurót ahhoz, hogy a forintot mérni tudjuk. (Zaj, derültség, moraj a kormánypárti sorokban.) Már megint nevetgél Hollik István is, Rétvári Bence is  marha vicces ez, ugye?! (Felzúdulás, közbeszólások a kormánypárti sorokból.) Önök itt melegszenek bent a Parlamentben, miközben százezrek fognak nyomorogni.

Egy friss felmérés szerint a háztartások 4 százaléka, azaz 160 ezer ember azt mondta, hogy a következő hónapokban arra számít, hogy bedől a háztartása, azaz, hogy az utcára kerül. 160 ezer ember! Egy miskolcnyi vagy egy szegednyi város kerülhet önök miatt az utcára, és itt nevetgélnek! További 7,5 százalék, azaz 300 ezer ember azt mondta, hogy nagyon súlyos veszélyben érzi magát és a családját. Ez már önmagában majdnem félmillió ember. További 19,4 százalék érzi úgy, hogy szegénységben él, egymillió ember. És önök ezen nevetgélnek, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim! (Közbeszólások a kormánypárti sorokból.)

Persze, értjük mi, hát önök a jakuzziból könnyen nevetgélnek. Azt is látjuk, hogy hogyan trükköznek az önök kormánypárti haverjai, hogy hogyan szerelik be a nagy palotáikba a többszörös villanyórát, hogyan választják le a nagy palotáikban, hogy hivatalosan úgy legyen, mintha az több lakás lenne, hogy nehogy túllépjék az átlagfogyasztást. (Zaj, moraj a kormánypárti sorokban.) Hát, azt hiszik, hogy nem tudunk erről?! Hogy önök hogy játsszák ki megint a rendszert, miközben milliók fogják a hétszeres gázárat megfizetni?! Szégyelljék magukat! Ez az önök, Orbán Viktor és a Fidesz Magyarországa. Ezt már hallottuk Lázár Jánostól: aki szegény, az annyit is ér.

Önök rendre azt mondják, hogy az elmúlt időkben, a pedagógusbér-emeléssel kapcsolatban is azt mondták, hogy a gazdaság teljesítménye amennyire megengedi, annyira lehet a béreket is növelni. És mi a másik, amit mondanak? Hogy GDP-arányosan, ezt most elmondta államtitkár úr is, hogy mennyivel növekedtek, például a szociális kiadások  azért nézzük meg, hogy például akkor a gazdaság teljesítménye címszó alatt mi történt az elmúlt években! Nézzük meg a GDP-növekedést!

Valóban, áramlott ide az uniós pénz, milliárdjával, ezermilliárdjával jött ide az uniós pénz. Ennek egy jó részét ellopták, egy része ment a gazdaságba. 2017-ben 4,5 százalék volt a GDP-növekedés, ’18-ban 5,4, 2019-ben 4,6, 2021-ben 7,1 százalék. Most már az első negyedévben 6,5 százalék. Ehhez képest keres ma az egészségügyben egy kezdő ápoló nettó 160 ezer forintot. Ezt sikerült önöknek a gazdaság teljesítményéhez emelni. Azok, akik gyógyítanak minket, akik ápolnak minket a kórházakban, 160 ezer forintot kapnak. Itt van a bértábla, államtitkár úr (Felmutatja.), szívesen odaadom, ez az önök, a kormány bértáblája, ennyit keres ma egy kezdő ápoló. Egyébként tíz év után pedig ez már 280 ezer forintra emelkedik, hiszen ennyit ér ma egy ápoló. Ugyanúgy a pedagógusbérek: 240 ezer forint. Hát, hol volt akkor a gazdaság teljesítményéhez a béremelés, tisztelt államtitkár úr?!

Önök ráadásul, miközben ezt papolták, hogy növekszik a gazdaság, milyen jól teljesítünk, az Európai Unióban egyedülálló módon az álláskeresési járadék folyósítási idejét lecsökkentették kilenc hónapról három hónapra. Ez a három hónap az egész Európai Unióban a legalacsonyabb ideig tartó segítség és folyósítás. Ezt még az önök által elutált Sargentini-jelentés is megemlítette anno. (Rétvári Bence: Azt ti írtátok.)

(10.50)

De természetesen nem reagáltak erre, és nemcsak az ideje a legalacsonyabb, hanem a folyósítási összege is a legalacsonyabb a bajbajutottaknak, akiknek segíteni kellene, amíg állást találnak a következő időkre. Nem segítenek senkinek.

GDP-arányosan a szociális támogatás pedig a következőképpen alakult, mert ezt is említette államtitkár úr: a szociális védelem társadalmi juttatása a GDP százalékában 2010-ben 21,8 százalék volt, 2016-ban 18,5, ’21-ben 17,3. Tehát az elmúlt 12 évben 21, majdnem 22 százalékról 17 százalékra csökkent le GDP-arányosan a szociális támogatások aránya.

A családtámogatási ellátásokra fordított kiadás  itt van a táblázat (Felmutatja.), ezt nem én találom ki, ez az önök táblázata  a GDP százalékában 2010-ben 2,1 százalék, 2021-ben pedig már csak 1,3 százalék. A nyugdíjak és egyéb ellátások havi átlaga a nettó átlagkereset százalékában 2010-ben 65 százalék, 2021-ben már csak 49 százalék. Tehát önök ebben sem mondtak igazat. Folyamatosan csökkennek a családtámogatások értékei, folyamatosan csökken a nyugdíjak értéke Magyarországon.

Hollik István itt most felháborodott azon, hogy ő az emberi természet alapvetése alatt mit is értett pontosan. Tehát a szociális ellátás akkor most a gondoskodást váltja föl, vagy fordítva? Hát, hogy van ez?! (Hollik István: Nem érted! Nem érted!) Itt van az önök… És az a baj, hogy senki sem érti, Hollik István, az a baj, hogy senki sem érti önökön kívül (Dr. Fazekas Sándor: A szavazók értették a múltkor is.), és ön megint ott röhögcsél, mert az olyan vicces.

Az egyén szociális biztonságáért elsősorban ön a felelős  áll a most módosított törvényben, ez az 1. pont. A 2. pont a hozzátartozó, a 3. pont a települési önkormányzat, 4. a karitatív szervezet és 5. az állam. Ehhez képest hogy volt most, mielőtt módosítják? Az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata a szociális ellátás biztonsága. Tehát önök hátrasorolják az államot, egy olyan hierarchiát állítanak fel, amiben kimondják, hogy nincs feladatuk. Tudják, hogy mit fog ez jelenteni? (Hollik István: Ez nem igaz! Ez hazugság!) Fordítsuk le, mert a végrehajtási… (Rétvári Bence: Hol olvasol ilyet?) Csönd legyen már, Hollik István! Majd biztos ön nyom gombot, és akkor majd szót kap ön is.

Államtitkár úr, a végrehajtási rendeleteket egyáltalán nem látjuk ebben, ugye? Nem tudjuk, hogy mire vonatkozik. Vonatkozik ez a hajléktalanellátásra is? Vonatkozik? Mondjuk, a téli kilakoltatási moratóriumot el fogják törölni? Mert nem tudjuk, hát, ebben ez is benne lehet.

Mi lesz a fogyatékosellátással?  ahogy itt már többször szó volt róla. Semmit nem tudunk. Egyet biztosan tudunk, de önök erről nem hajlandók beszélni. A gyakorlatban ez a módosítás a következőt fogja jelenteni. (Rétvári Bence: Halljuk, halljuk!) Ha valaki időskorára beteg lesz, ugyan önök korábban a kórházakból ezt átszervezték a szociális ellátórendszerbe, most vissza fogják szervezni a kórházakba, de nem lesz ez ám ingyen, hanem a nyugdíjakból napi 7 ezer forintot, 8 ezer forintot le fognak vonni azért, hogy egy elfekvő, idős beteg a kórházban ápolást kaphasson, a nyugdíjából fogják levonni. Ha nincs nyugdíja, akkor jön a család, ha nincs család, akkor jön a többi, önök meg majd valahol a legvégén, vagy éppen az utcára kerül, mert ez végrehajthatatlan lesz. Hogy ellenőrzik, hogy akkor a karitatív van elöl, az önkormányzat van elöl? Önök sehol nincsenek!

Csak azt szeretném kérdezni, hogy miért fizetjük egész életünkben a tb-járulékot  most már adót, Rogán Antalnak köszönhetően , miért fizetjük egész életünkben az adókat, és miért fizetjük a nyugdíjjárulékot, ha, amikor idős betegek leszünk, az önök szülei is, persze önök simán kifizetik… De pontosan tudjuk, hogy ez ezt fogja jelenteni. Azt fogja jelenteni, hogy gyakorlatilag ez lesz a kórházbezárás, csak máshogy becézik. Kórházi ágyakat fognak átcsoportosítani arra, hogy idős betegeket ellássanak, csakhogy ez majd fizetős lesz. Még egyszer, szeretném a végrehajtási rendeletben látni, de ez napi 6-7-8 ezer forint lesz, havonta 200 ezer forintot is levonhatnak az idősek nyugdíjából, és ha ne adj’ isten, valakinek nem ennyi a nyugdíja, mert viszonylag kevesen vannak, pláne hogy a 28 500 forintot nem sikerült emelni önöknek 13 éve, akkor majd jön a család, és fizethetik ők. Ezt fogja jelenteni, államtitkár úr, pontosan tudjuk.

Úgyhogy nagyon várom államtitkár úr válaszát arra, hogy a végrehajtási rendeletekben pontosan hogy lesz ez majd megfogalmazva, hogy lesz behajtva, hogy lesz érvényesítve, és mikor is lép be egyébként ebbe az állam.

Tudtuk egyébként 2011 óta, amikor már módosították az Alaptörvényt, amikor kivették, hogy az államnak kötelessége garantálni a szociális biztonságot, és csak törekedni kell most már az önök kormányzása alatt rá, hogy előbb-utóbb érvényesíteni is fogják ezt.

Még egy gondolat akkor, hogy mennyire kommunista örökség ez, ahogy Hollik István is elmondta, meg Fülöp Attila belügyi államtitkár is elmondta. Úgy látszik, hogy az összes nyugat-európai ország, gyakorlatilag az egész Európai Unió egy nagy kommunista közösség (Hollik István: Te mondtad!), ugyanis ott gondoskodnak az idősekről, ott nem lökik az utcára az időseket (Rétvári Bence: Meg a Pesti úton is gondoskodtak róla, Karácsony Gergely a Pesti úton szép példát mutatott! Szép példa volt a Pesti úton!), nem mondják azt, hogy aki szegény, annyit is ér. A szociális gondoskodás minden európai országnak… Sőt, az ENSZ egyetemes emberi jogi nyilatkozatában is szerepel, és azt Magyarország is aláírta. Ehhez képest önök ezt semmibe veszik.

Ráadásul akkor veszik ezt semmibe, és akkor lökik az embereket az út szélére, amikor csak a múlt héten 47 milliárd forintot különítettek el plusz-stadionépítésre, csak a múlt héten 47 milliárd forintot. Az atlétikai központ 35 milliárd forint pluszt kapott a múlt héten önöktől, most már a teljes költségvetése így 238 milliárd forint egy darab stadionnak. A ferencvárosi szabadidőközpont a múlt héten önöktől plusz 6,5 milliárd forintot kapott, így most már 23 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek, hogy önöknek meg Kubatov Gábornak legyen megint Ferencvárosban egy új szabadidőközpontja. A kisvárdai stadion, mert ha valahova marhára kell stadion meg úgy általában, az Kisvárda, a múlt héten önöktől plusz 600 millió forintot kapott. Nagyon kell oda Kisvárdára egy stadion. Most már 7 milliárd forint lesz a teljes költsége. Vecsés, Komló  szintén stadionok, nagyon kell  200-300 millió forintot kaptak pluszban.

Államtitkár úr, fideszes képviselőtársaim, ez vérlázító. Vérlázító! Önök kivéreztetik a magyar családokat, a szakadékba belökik azokat, akik betegek, akik idősek, akik nem tudják fizetni a magánban az egészségügyi ellátásukat, mert önök leépítették azt is, és leépítették a szociális ellátásokat. Szégyelljék magukat! Ez nem az a Magyarország, ahol a magyar emberek élni akarnak. Ők azt követelik jogosan, és a Párbeszéd is azt követeli, hogy tessék gondoskodni a családokról, tessék gondoskodni a bajbajutottakról! Ez lenne az a kereszténység, amiről önök állandóan papolnak, hogy az út szélére lökik a rászorulókat? Azonnal vonják vissza ezt az alávaló törvényüket!

A Párbeszéd ezenkívül azt is követeli, hogy most azonnal egy 200 ezer forintos rezsiutalványt adjanak minden háztartásnak, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el az átlagkeresetet. Tessék segíteni havi 50 ezer forinttal minden háztartásnak, mert meg fognak fagyni az emberek! (Rétvári Bence: Havi 181 ezerrel segítjük!) Tessék 5 millió forintot adni minden háztartásnak  innen is ellopták a pénzt , hogy energiahatékonysági felújítást hajtsanak végre, hogy valóban csökkenjen a rezsijük, és segítsenek átállni a megújuló energiára, mert szintén ez fog a háztartásoknak spórolni. Vonják vissza ezt az alávaló „lex megdöglesz” törvényüket, és tessék gondoskodni a magyar emberekről. Köszönöm. (Berki Sándor tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage