DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Többen megszólítottak itt a vitában, és úgy látom, hogy nem árt, ha néhány kérdést kiemelten kezelünk, mert a tervezetnek bizonyos részei körül forog a polémia jelenleg.

Az Ander Balázs képviselő úr által elmondottakhoz, amelyekből nagyon szerény logikai összefüggés állapítható meg, én külön nem kívánok semmit hozzáfűzni. Azt javaslom, esetleg a jegyzőkönyvben nézze majd meg alaposan, hogy mit mondott, azt hiszem, ebből okul a következő hozzászólásra nézve.

Szabó Timea képviselő asszonyt pedig, akit mindig elragad itt a szenvedély, annyira elragadta, hogy megint nincs itt, amikor választ kaphatna a felvetésekre. De azért azt el szeretném mondani, hogy… (Arató Gergely: Azért kértél szót, hogy végigsérts mindenkit?!) Én mindig meghallgatom Arató képviselő urat, tehát kérem, hogy legyen szíves ő is meghallgatni engem. El szeretném azt mondani, hogy itt azért van egy alapvető, gyaníthatóan a félreértésből vagy a politikai irányultságból adódó fogalomzavar, ugyanis itt többen azt mondják, hogy az állam ebből a szociális segítési területből kivonul vagy visszavonul.

Tisztelt képviselő hölgyek és urak, a magyar állam nemcsak a központi szerveket jelenti, hanem az önkormányzatok is a magyar állam részei. (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból.  Z. Kárpát Dániel: A saját Alaptörvényeteket olvasd el! Az Alaptörvény szabályozza.) Látom azt, hogy vannak más jogfelfogások is. Lehet, hogy az önök idején nem volt az, amikor kormányoztak, az önkormányzatok világa ugyanis szerves része az államnak, ezt törvények, alkotmány, különböző szabályok is rögzítik.

Tehát az önkormányzatok, amelyek a legközelebb vannak a polgárokhoz, igenis tudnak segíteni, ehhez a megfelelő háttérrel rendelkeznek, ismeretekkel, s az állami költségvetés ehhez a megfelelő forrásokat is biztosítja. S ehhez képest vannak az államnak a központi szervei. Tehát szerintem innen kell kiindulni a vitában, nem összekeverni a fogalmakat és a tényeket. Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage