DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársam, dr. Kovács Zoltán képviselőtársam felszólalására szeretnék reagálni. Mi azt mindig elismertük, amikor olyan intézkedések történtek, amelyek a falvak helyzetén érdemben javítanak vagy javítani kívánnak. Tehát valóban rengeteg előrelépés volt, ami a magyarországi kistelepülések esetében megállapítható. Ugyanakkor a helyzet az, hogy ezeknek a rendkívül súlyos problémáknak a feldolgozását önök érdemben még nem tudták elkezdeni, azért, mert túl kevés pénzt fordítanak ezekre a nagyon fontos célokra.

Egy példával szemléltetném azt, amit én most állítok. Tudjuk azt, hogy Magyarországon egyre rosszabb állapotban vannak a vidéki mellékutak. Tehát tudjuk, hogy 2010-ben nehéz volt az örökség, de a statisztikák alapján évről évre egyre rosszabb a helyzet. Ma Magyarországon 17 ezer kilométernyi országos közút várja az azonnali felújítást. Egyre nagyobb a rossz és a nem megfelelő utak aránya. A „Magyar falu” programon belül az alsóbbrendű utak fejlesztésére annyi forrást biztosítanak, ami évente 400 kilométer felújítását teszi lehetővé. Olyan helyzetekkel szembesülünk egyébként a vidéki térségben kistelepüléseken, rengeteg ilyen megkeresést kapok, hogy vannak olyan kistelepülések szegény, periferikus térségekben, ahol a mentőszolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy annyira rossz minőségű az út, hogy nehézséget jelent már a szolgálat ellátása. De láttam olyat is, konkrétan egy helyszínen egy buszvezető mutatta be nekem egy vidéki településen, az egyik településrészen, hogy annyira rossz minőségű az út, hogy a Volánbusz már nem tudja vállalni a településrész ellátását.

Tehát én azt gondolom, hogy vannak célok, főleg a megfogalmazott célok, amelyekkel egyet tudunk érteni, hiszen a nagyvárosok, a kisvárosok léte sem értelmezhető a kistelepülések nélkül, anélkül, hogy a vonzáskörzettel érdemi kapcsolatot tudjanak kialakítani, de a források kevesek.

Egyetlenegy adat még: önök kétszer annyi pénzt költöttek el a vadászati kiállításra, mint egy teljes év alatt a „Magyar falu” programon belül az alsóbbrendű utak felújítására. Ezek a súlyos problémák. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage