Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mivel az átlagbér szóba került, meg szeretném kérni kormánypárti képviselőtársaimat arra, hogy ne próbálják nyugtatni magukat az átlagbérek alakulásával a szociális biztonsághoz való jog és egyéb jogok csorbítását szolgáló csomag előterjesztése közben.

Nekem nagyon sok kritikám van az ellenzéki képviselőtársaim által elmondottakat illetően is, de az önök irányába még több, hiszen azt látom, hogy amikor a KSH szerinti átlagbér-statisztikával kábítják a közvéleményt, akkor elhallgatják tendenciózusan azt, hogy ebből a statisztikából 1,7 millió honfitársunk fizetése kimarad. Kimarad belőle az összes volt katás, kimaradnak az egyéni vállalkozók, kimaradnak az öt fő alatt foglalkoztató cégek alkalmazottai, márpedig nem az önök barátai, nem a multi cégek viszik a hátukon a foglalkoztatást Magyarországon, a munkahelyek kétharmadát ezek a mikro, kis- és közepes méretű, jellemzően magyar tulajdonú vállalkozások biztosítják. Önök erről elfeledkeznek. Az átlagbér-statisztika korrigált mutatója egy nagyságrendileg 100 ezer forinttal alacsonyabb nettó bérösszeget hozna ki átlagként, de hozzáteszem, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennek adott esetben csak a töredékét, és még ezen csökkentett összeg is csak ábránd marad.

Tehát itt a statisztikai módszertan valami hasonló, mint ahogy önök az inflációt mérik. Nem tudom, tudjáke, hogy amikor mondanak itt egy inflációs mutatót a teremben, tehát önök mint kormánypárti képviselők hivatkoznak erre, ebben az inflációs mutatóban mérik a CD lejátszására alkalmas hifitorony és a papíralapú összecsukható térkép árváltozását is. Önök alakítják ki azt a klímát, amiben a KSH működik. Önök alakítják ki az idevágó törvényeket és hagyják ezt a nettó statisztikahamisítást, csak azért, hogy alacsonyabb legyen az inflációs adat a valóságosnál. Ez az önök bizonyítványa, hogy CD lejátszására alkalmas hifitorony árváltozásával állnak itt elő a parlamentben. Mindez egészen elképesztő! (Ander Balázs tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage