KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm szépen a szót. Az előző gondolatomat szeretném folytatni, Rétvári Bencéhez fordulok: tehát milyen változást eredményezhet ez a törvénymódosítás, hogy az állam az ötödik helyre szorul vissza? Most kicsit konkrétabban közelítek: az, hogy az állam az ötödik helyre szorul vissza, ez érintie bármiben is a rászorultságtól függő szociális ellátások rendszerét, ezen ellátások fajtáit, mértékét, kiterjedtségét, összegét? Érintie ezt, tervezneke ezzel kapcsolatban változást, vagy ezt legalábbis békén hagyják? Az, hogy az állam az ötödik helyre szorul vissza, érintie bármilyen szempontból a szociális intézmények normatíváját, hogy mennyi pénzt kapnak az államtól a szociális intézmények?

Az, hogy az állam az ötödik helyre szorul vissza, érintie bármiben is a szociális intézmények számát, hogy hol vannak ilyen szociális intézmények, fejlesztike őket? Érintie bármiben is a szociális dolgozók fizetését, bértábláját, és érintie bármiben is azt az 500 ezer forintos jutalmat, amit az egészségügyi szféra nagyon helyesen megkapott, ugye, a Covid miatti helytállás miatt?  a szociális szférának mind a mai napig nem biztosították.

Az, hogy az állam az ötödik helyre szorul vissza, érintie bármiben is a szociális dolgozók létszámkeretét, hogy most hány szociális dolgozót lehet felvenni az egyes intézményekbe? Érintie bármiben is ez a törvényi változás a gyermekvédelmi törvénynek bármelyik ellátását, szolgáltatását? Ugye, ezt a szociális törvénybe rakják bele, de a magyar szociális ellátás két ágazati törvényben van benne. Most nem akartam példát adni, hogy a gyerekvédelmi törvénybe is belerakják egyébként ezt a passzust, most egy kicsit meg is bántam, hogy ezt előhoztam, de a Gyvt.-t egyébként érinti-e? Tényleg, lehet, hogy Semjén Zsolt elfelejtette, hogy van egy gyermekvédelmi törvény is, oda is bele kéne ezt rakni.

Folytathatnám hosszan a sort: érintie a közmunka rendszerét, a családi ellátásoknak bármilyen rendszerét, érintie, igen vagy nem? Mert ha nem, akkor még egyszer: miért kellett ezt beleírni a törvénybe? Ha meg benne van a törvényben, akkor még egyszer: mi következik belőle? Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage