DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Most egy olyan részről szeretnék szólni, ami talán még egyáltalán nem került szóba valamilyen rejtélyes oknál fogva a mai napon (Nacsa Lőrinc: Kizárt!), hiszen ez az óriási salátatörvény, mint ahogy már többször említettük, a rendvédelmen túl érinti a szociális szférát és az egészségügyi szférát is. Ezen belül szeretném két dologra még egyszer felhívni a figyelmet…  bocsánat, az egyikre még egyszer, de a másikra pedig először, utána államtitkár úr majd tud nekünk mondani valamit arról, hogy ez a javaslat miért született. (Rétvári Bence közbeszól.)

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján ugyanis a versenyeztetés mellőzhető az állam tulajdonában álló orvostechnikai eszközök, fertőtlenítőszerek, gyógyszerek és egyéni védőeszközök értékesítése során. Továbbá az egészségügyi válsághelyzet ideje alatt, a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a költségvetési forrásból beszerzett, az állam tulajdonában álló egészségügyi felszerelés, berendezés, gyógyszer és fertőtlenítőszer, valamint az állam tulajdonában álló egyéb orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítőszer, egyéni védőeszköz  a jogszabályban meghatározottak szerint  a koronavírus-világjárvány megelőzéséhez, terjedésének megakadályozásához szükséges mértékben és az erre vonatkozó indokolt közfeladat ellátására vagy azzal szorosan összefüggő célból térítésmentesen átruházható.

(15.50)

Az egészségügyi készlet, egyéni védőeszköz vagy egyéb orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítőszer térítésmentes átruházásáról egészségügyi szolgáltatói körön kívüli kiadása esetén az operatív törzs vezetője, egészségügyi szolgáltatói kör részére történő kiadás esetén a miniszter dönt, míg külföldre történő kiadás esetén a miniszter javaslata alapján az operatív törzs előzetes állásfoglalását követően a kormány nyilvános kormányhatározatban dönt. Ez a jelen javaslat ad arra lehetőséget, hogy az egészségügyi válsághelyzet megszűnése esetén a megszűnést követően is az egészségügyi válsághelyzet keretében beszerzett, még rendelkezésre álló fel nem használt egészségügyi célú vagyonelemek rugalmasan és hatékonyan felhasználhatók legyenek.

Arra, és ez lenne az igazi kérdés, hogy mit jelent a jelenlegi Orbán-kormánynak a védekezéssel kapcsolatos készletek beszerzésének és felhasználásának rugalmas módja, kifejezetten kíváncsiak lennénk, a koronavírus-járvány alatt ugyanis a lélegeztetőgép-, védőfelszerelés-, teszt- és egyéb beszerzések esetén láthattuk, hogy ez a rugalmasság mit jelentett. Összesen 19 milliárd forint értékben ajándékozott el Magyarország vakcinákat és lélegeztetőgépeket a járvány alatt. Történt ez úgy, hogy az Eurostat adatai alapján Magyarország abszolút rekorder volt például a lélegeztetőgépek beszerzésének ára tekintetében. Azt átlagosan 4-szer, azaz négyszer annyiért, tehát 400 százalékkal többért vettük, mint a második helyen álló Szlovénia, a többiekkel meg talán össze sem lehet hasonlítani. Ez a különbség 1410 euró/kilogramm és 313 euró/kilogramm arány volt.

Ez a rendelkezés biztosan nem szolgálja a nemzeti vagyon legmegfelelőbb, legátláthatóbb és legszakszerűbb felhasználását. Igaziból az lenne az államtitkár úrhoz a kérdésem, hogy milyen… (Pillanatnyi tart.  Rétvári Bence Nacsa Lőrinccel egyeztet.) Államtitkár úrhoz az lenne a kérdésem, hogy milyen készletek vannak még, miért kell ezt a szabályt most behozni (Rétvári Bence: Az expozéban elhangzott!), ha, ahogy említette, decemberben akár meg is szűnhet a válsághelyzet. Körülbelül milyen készletek, milyen nagyságrendek, milyen típusú készletek azok (Nacsa Lőrinc: Az expozéban volt!), amelyeket ezzel az ingyenes átadással terveznének átadni, kiknek tervezik átadni, lehete ezt tudni, marade a magyar egészségügyi rendszeren belül vagy külföldre kívánják elajándékozni, ez a lélegeztetőgép-bizniszt érintie még, vagy már csak más típusú gyógyszereket, fertőtlenítőszereket, vakcinákat érint? Szerintem ezt jó lenne tudni, mert itt nagyon-nagyon sok tíz milliárd forintos tételekről volt szó eddig is, talán illene az adófizetőket arról tájékoztatni, hogy ezzel az üggyel most mi van.

A másik fele a kérdésnek továbbra is, és nagyon-nagyon örülnék, ha államtitkár úr a Belügyminisztérium államtitkáraként, de az egészségügyért is felelős államtitkárként tudna már végre valamit mondani arról, hogy a Honvédkórházzal pontosan mi fog történni, mert január 1-jével érinti a szabályozás ezt is, hogy a két miniszter közösen fog itt majd valamit csinálni. De mi az a valami, amit csinálni fognak? Hangsúlyozom újra, hogy ez az az egyik legnagyobb… (Rétvári Bence: A bizottságban szó volt róla!) Én értem, hogy a bizottsághoz fordulunk, de ebben a törvényben ez érintve van, itt vagyunk a plenáris ülésen, és talán most már, néhány hónappal december 31e előtt csak kitaláltak valamit. Ha esetleg megosztaná velünk, mert másfél millió honfitársunk kiemelt súlyponti kórháza, minden katona és minden rendvédelmis kiemelt kórháza, egyébként NATO kiválósági intézmény egymagában.

Ez hogyan fog működni január 1-je után, mi marad a honvédségnek, mi nem? Azt gondolom, hogy nemcsak a rendőrök és katonák, no pláne a másfél millió budapesti és Pest megyei lakos számára érdekes, de mint azt már néhányszor jelezték a nyilvánosságon keresztül is, azt hiszem, az ott dolgozó több ezer munkatárs számára még érdekesebb, hogy vajon mi fog velük történni január 1-je után, mi lesz az ő jogviszonyuk. Néhány éve öltöztették be őket katonának, ha akarták, ha nem. Most akkor azok maradnak, vagy nem azok maradnak, civil állásba fognak kerülni, szerződéses állomány lesz, maradhatnak hivatásosok vagy nem? Államtitkár úr, ez nem kekeckedés meg nem izé…  csak érdemi, nem? Nem éri meg, hogy ezeknek az embereknek valamit mondjanak? Azt ne mondja nekem, hogy nem tudják még! Mert ha nem tudják még, akkor tényleg valami más jut eszembe. Szerintem önök pontosan tudják, hogy mit akarnak ezekkel az emberekkel csinálni. Mondják már el nekik, hogy legalább fel tudjanak készülni itt az egyébként is igen vidám életkörülmények között, ami ebben az országban van, meg ami a következő hetekben és hónapokban várni fog a családokra!

Szóval, tisztelje meg már legalább őket, ha minket nem is, mondja már meg, legyen kedves, hogy a Honvédkórház munkatársaival, alkalmazottaival és ellátottjaival körülbelül mi fog történni január 1-je után! Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage