VARGA ZOLTÁN (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Államtitkár úr, látom, meglehetősen unja magát, gondolom, menne már haza a családjához és a meleg, fűtött lakásába. Higgye el, hogy több millió magyar ugyanígy szeretne tenni, sok mindenkinek azonban erre már nincs lehetősége, különös tekintettel az önök áldásos tevékenységére. Most látható módon ezt már deklarálva is szeretnék jogszabályban, hogy kivonulnak ebből a szolgáltatásból.

De tételezzük fel, hogy amit önök állítanak, abban van bármi logika és talán gondoskodás iránti vágy is, hogy a lista végén megjelenő állami szerep egy működő szerep. Hadd kérdezzem már meg, államtitkár úr, hogy önök ezt hogy gondolják! Tudjuk nagyon jól, hogy vannak olyan szereplői ennek a rendszernek, akik egyszerűen képtelenek már gondoskodni önmagukról, lásd például az idősgondozottakat. Tudjuk azt is nagyon jól, hogy a karitatív szervezetek sem tudnak már róluk gondoskodni, hiszen egy olyan gondozóházban vannak például, ahol erre sem lehetőségük, sem energiájuk nincs. Látjuk, hogy az önkormányzat sem tud róluk jobban gondoskodni, lásd például Debrecen legnagyobb szociális otthona, ahol hihetetlen, embertelen körülmények között, a múlt század ötvenes éveit idéző hangulatban élnek négy fal között úgy emberek, hogy olyan mérhetetlenül sivár környezetben vannak, hogy abba halnak majd bele. Aki tud, kimenekül a négy fal közül akár úgy is, hogy tolószékben kitolja magát az esőre, ki, az utcára, mert ott is jobban érzi magát, még ha csak egy pár órát lehet is ott, a szabad levegőn, mint a négy fal között.

Tehát tételezzük fel, hogy ezek az emberek már végigjárták az összes stációt, és önöknek, az államnak kellene rajtuk segíteni. Hogy fognak rajtuk segíteni, hogy jut el különben ez a jajkiáltás önökhöz? Mert a polgármesternek kell szólni, az egyénnek kell szólni, a családnak kell szólni, vagy kinek kell szólni? Tudniillik Debrecenben  és akkor én most szólok  a Pallagi út 9. szám nagyjából egy-két milliárd forintot igényelne ahhoz (Kontrát Károly: Írjanak, képviselő úr!), hogy normális emberi körülmények között lehessen ott élni. Évek, évtizedek óta ez az épület úgy áll, az önkormányzat néhány millió forinttal próbálja mindig felújítgatni azt, ami már nagyon fontos. De ez kevés. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage